Logo hartvanzuidplas.nl

Een stukje op reis met (bijna)weduwe

  •   420 keer gelezen

Zevenhuizen - Na een kort ziekbed overleed acht maanden geleden de man van Loura Boogerman-Jongepier. Zoals ze daarvóór de grappige en leuke dingen uit hun leven via Facebook deelde, zo begon Boogerman (48) ook haar ervaringen met zijn ziekte en overlijden te delen. Ze bundelde de verhalen uiteindelijk in 'Dagboek van een (bijna)weduwe. Ik reis een stuk met je mee'.

Het leven moet vooral leuk zijn, merkte Boogerman, die al jaren blogs schrijft. "We posten onze geweldige vakanties en andere gezellige dingen. Maar in het leven gebeuren ook nare dingen en ik vind het fijn om ook daarover te vertellen. Al moest ik wel een beetje uitkijken, want Peter was geen social media type. Hij heeft wel alles gelezen wat ik schreef. Dat jij dat kan, zei hij dan."
Peter kreeg eind december de diagnose alvleesklierkanker. Boogerman: "Behandeling was niet mogelijk, binnen twee maanden overleed hij. Zo cru is het."
Over wat er in die korte tijd allemaal gebeurde, schreef Boogerman. "Je relatie verandert in zo'n periode. Van vrouw-man word je verzorger-patiënt; in die laatste fase kwam ook steeds meer het stoute jongetje dat hij nooit is geweest, naar boven. Elke vezel in mijn lijf wilde voor hem zorgen, maar dat de gelijkwaardigheid verdween, vonden we allebei moeilijk. Gelukkig kon hij er wel om lachen als hij las hoe ik erover schreef."
Boogerman schreef vooral ook om niet te vergeten: "In een turbulente tijd van ziekte en verdriet dreigt het gevaar dat je niet alles onthoudt. Je hersenen werken in zo'n periode anders." Van mensen die in eenzelfde situatie hebben gezeten, kreeg ze al te horen dat ze zich herkennen in wat ze schrijft. "Zo ging het bij mij ook, hoor ik vaak. Ze vinden het fijn om te kunnen teruglezen."
Een mooi moment in haar laatste periode met Peter was voor Boogerman hun trouwdag in januari. "Maar eigenlijk was het mooiste moment toch wel zijn overlijden. Ik gunde het hem zó, was blij voor hem dat zijn reis erop zat. Voor de nabestaanden begint het dan pas. Alleen al de administratieve rompslomp. Maar daarover gaat een volgend boek."

Met 'Dagboek van een (bijna)weduwe' schaart Boorgerman zich in het rijtje van 'al die andere vrouwen die gewoon hun verhaal vertellen'. "Zoals Simone Kleinsma, die vorig jaar haar echtgenoot is verloren, en Isa Hoes, die over de zelfmoord van haar man Antonie Kamerling heeft geschreven. Ik zeg niet dat ik een Isa Hoes ben, maar haar boek sprak me enorm aan. Ik hoop dat anderen ook uit mijn boek troost kunnen halen."

'Dagboek van een (bijna)weduwe' is verkrijgbaar via louraboogerman@gmail.com en bij de bloemenwinkel in de Moerkapelse Dorpsstraat.

Meer berichten