Logo hartvanzuidplas.nl

Provincie ligt dwars bij gebruik oude kassen

  •   381 keer gelezen

Den Haag/Nieuwerkerk aan den IJssel – Wat de provincie betreft, zoekt ondernemer André Reijm het maar uit met zijn kassen. Maar verhuur als stalling voor caravans en auto's is uitgesloten. Daarom heeft de provincie niet meegewerkt aan het verlenen van de vereiste ontheffing om de huidige stalling te legaliseren.

Vorige week kon Reijm nog net met hulp van de Haagse voorzieningenrechter voorkomen dat zijn kassen aan de Tweede Tochtweg en de Westringdijk op zijn kosten werden ontruimd. De Raad van State moet nu beslissen of het gemeentebestuur van Zuidplas terecht dwangsommen heeft opgelegd aan Reijm.
Aanvankelijk had de gemeente geen probleem met een tijdelijke vergunning voor het stallen van caravans, zolang nog niet bekend is hoe het gebied in de toekomst wordt ingericht. Woningbouwplannen zijn in de ijskast gezet, maar de glastuinbouw is ook nagenoeg verdwenen. Reijm probeert nu de kassen nog nuttig te laten zijn als caravanstalling. Het gemeentebestuur toonde daar ook begrip voor, maar liep tegen de provincie op. Die moest namelijk een ontheffing verlenen naast de vergunning die de gemeente al klaar had. De provincie weigerde.

Rechters van de Raad van State toonden maandag weinig begrip voor de opstelling van de provincie. Juist omdat het maar om een tijdelijke vergunning gaat. Volgens een woordvoerder van de provincie zijn ook tijdelijke caravanstallingen toch belemmeringen voor de gewenste bestemmingen in dit gebied. De provincie vindt glastuinbouw op deze plek op termijn wenselijk. Ook al is niet duidelijk óf en wanneer die er komt.

De advocaat van Reijm richtte zich vooral op het gemeentebestuur dat aanvankelijk niet tegen een caravanstalling was, maar uiteindelijk uitpakte met een dwangsom en ontruiming.
De Raad doet over zes weken uitspraak.

Meer berichten