Burgemeester Kats gebruikt op het Comenius College de zwartepietendiscussie als voorbeeld.
Burgemeester Kats gebruikt op het Comenius College de zwartepietendiscussie als voorbeeld. Foto: Erik van Leeuwen

Kats haalt Zwarte Piet aan in gastles over respect

Algemeen 407 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Het college van burgemeester en wethouders verzorgde in de Week van Respect van 5 tot 11 november een aantal gastoptredens op scholen. Burgemeester Gert-Jan Kats bracht een bezoek aan het Thorbecke Voortgezet Onderwijs en het Comenius College. Hij nam de oplaaiende discussie over wel of niet Zwarte Piet als voorbeeld.

Door Erik van Leeuwen

In totaal gaf Kats drie gastlessen met als thema respect. Vrijdag was het de beurt aan mavo 4 van het Comenius College in Nieuwerkerk. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat er voor dit onderwerp aandacht is", zei de burgemeester. "Door erover te praten kweek je bewustzijn en begrip onder jonge mensen."

Bas Visser, vestigingsdirecteur van het Comenius College in Nieuwerkerk, was blij met de komst van de burgemeester. Zijn school besteedde tijdens de Week van Respect tijdens de dagopening aandacht aan het onderwerp. "Onze docenten hebben het in die dagopening over allerlei ontwikkelingen, lokaal en mondiaal. Deze week staan ze wat langer stil bij alle vormen van respect."

Het Comenius College heeft aan de week geen speciaal programma gekoppeld. Visser: "Dat is met al die themaweken ondoenlijk. We hebben de week van de duurzaamheid, de week van het pesten en nog veel meer. We moeten ook nog ons reguliere lesprogramma afwerken. Daarom hebben we aandacht voor dit onderwerp bij het begin van de schooldag."

Racisme
Kats vertelde in de klas over verschillende soorten respect. "Respect is ook luisteren naar elkaars mening, ook al ben je het niet eens over een onderwerp. Mensen moeten kunnen zeggen wat ze vinden. Als iemand zegt dat Zwarte Piet een symbool van racisme is, hoef je het daar niet mee eens te zijn, maar moet je voor die mening respect hebben. Vaak reageren mensen met scheldkanonnades op de sociale media. Dat is niet de manier. Zoals het ook niet goed is als politici elkaar in de Tweede Kamer voor rotte vis uitmaken."

Famke Louise
In de klas werd het voorbeeld van Famke Louise aangehaald, de vlogster die bij sommigen veel 'haat' oproept. "Dat is gek, want ze geeft gewoon haar mening", klonk het uit de klas.