Afbeelding
Foto: Erik van Leeuwen

VV Moordrecht: weg met ongewenst gedrag

Algemeen 418 keer gelezen

Moordrecht - Voetbalvereniging Moordrecht maakt werk van een leuker en veiliger sportklimaat. Zaterdag onthulde wethouder van sport Jan Verbeek met behulp van vier jeugdspelers van de club een bord waarop vijf basisregels voor waarden en normen staan.

Door Erik van Leeuwen

Op sportpark 't Lage zijn in totaal drie borden geplaatst. Eén daarvan hangt bij de ingang van het complex. Het maakt meteen duidelijk dat het Moordrecht ernst is. "We hebben een lang traject bij de KNVB doorlopen", zegt voorzitter Louis van Loon. Hij nam het initiatief om de voetbalbond hulp te vragen.
"De aanleiding was een incident op de parkeerplaats met de B1 een paar jaar geleden", vertelt hij. "Ik heb een paar nachten wakker gelegen van die gebeurtenis. Ik had me net kandidaat gesteld als voorzitter en kon twee dingen doen; of mijn kandidaatstelling intrekken of met het bestuur het probleem bij de kop pakken. Je merkte dat bij een incident iedereen de andere kant opkeek. Het was min of meer taboe om er goed over te praten."
Bij de KNVB waren ze verrast over het verzoek van Moordrecht. De club stond niet op een zwarte lijst. "In vrijwel alle gevallen komt het initiatief om dit traject te doorlopen van ons. Als we merken dat een club buitensporig veel tuchtzaken heeft, trekken we aan de bel. Bij Moordrecht was daar geen sprake van", reageert KNVB-medewerkster Louise Vonk.
Volgens Van Loon draait het allemaal om respect. "Voor alle leden moet duidelijk zijn welke gedragsregels er zijn. Je merkt nu al dat leden elkaar aanspreken op ongewenst gedrag."
Moordrecht heeft de gedragsregels ook doorgevoerd in de scouting. In het evaluatierapport van hoofd jeugdopleidingen Ger Mulder worden niet alleen techniek en tactiek onder de loep genomen, maar ook zaken als respect, sportiviteit en gedrag binnen en buiten het veld. Van Loon: "Het geeft ook de trainer en leiders een extra handvat. Zij kunnen bij ongewenst gedragen wijzen op de gedragsregels."
Wethouder Jan Verbeek wil de gedragsregels een plaatsje geven in de nieuwe sportvisie van de gemeente. "Ik vind dat heel belangrijk. Moordrecht heeft een voorbeeldfunctie voor alle clubs in Zuidplas."