Deelnemers kregen een lunch aangeboden en konden meedoen aan workshops. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Deelnemers kregen een lunch aangeboden en konden meedoen aan workshops. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Honderd mantelzorgers krijgen complimentje van de gemeente

Algemeen 198 keer gelezen

Zevenhuizen - Ongeveer honderd mantelzorgers uit Zuidplas zijn zaterdag tijdens de nationale Mantelzorgdag in het zonnetje gezet door de gemeente. In Dorpshuis Swanla waren onder andere een lunch, workshops en een uilenshow.

In Zuidplas zijn naar schatting vierduizend inwoners die zorg bieden aan familieleden, vrienden, kennissen en buren die aan een chronische ziekte lijden. "Sommige mensen zijn zich er niet eens bewust van dat zij mantelzorger zijn", zei wethouder Daan de Haas bij de start van de Mantelzorgdag in Swanla. "Omdat het voor hen zo vanzelfsprekend is dat zij andere mensen helpen. Ze cijferen zichzelf weg en het is goed om op een dag als vandaag iets terug te doen voor die groep. Het doel is eigenlijk tweeledig. We willen de mantelzorgers even uit hun omgeving halen en daarnaast een complimentje geven."
"Mantelzorg geeft veel voldoening, maar kan ook een last worden", stelde Joke Deelen. Zij is één van de drie mantelzorgconsulenten van Welzijn Zuidplas. "Die mantel kan dragen als een licht jasje, maar ook voelen als een natte jas die heel zwaar wordt."
In Zuidplas is al enige jaren een steunpunt voor Mantelzorg. Inmiddels staan vierhonderd mantelzorgers geregistreerd, amper tien procent van de duizenden mantelzorgers in Zuidplas. "We willen er zijn als er vragen en problemen zijn. Hoe eerder hoe beter. Het liefst gaan we preventief te werk", zei Deelen. Vandaar dat de gemeente in samenwerking met Welzijn Zuidplas binnenkort een campagne start om zo veel mogelijk mantelzorgers in Zuidplas in kaart te brengen.
Geregistreerde mantelzorgers fungeren als ambassadeurs. De Haas: "Mantelzorgers lopen soms tegen dingen aan waarin we ze kunnen bijstaan, zoals met het invullen van papieren of andere zaken. Onze boodschap is dat zij er niet alleen voor staan."
Kinderen van wie één van de ouders chronisch ziek is, worden vaak vergeten. Op de Mantelzorgdag werden ook zij in het zonnetje gezet. Een kwart van de deelnemers zaterdag was jonger dan achttien jaar.