Afbeelding
Foto: David Zandbergen

Cultuurprijs voor Theater Voor Iedereen

Algemeen 241 keer gelezen

Zevenhuizen – De Cultuurprijs van Zuidplas is dit jaar gegaan naar theaterstichting Theater Voor Iedereen (TVI). De prijs werd woensdag 14 november voor de derde keer in theater Swanla uitgereikt. De andere genomineerden waren dramadocent Esther Erdtsiek-Blaaser en muziekdocent Trudi Bos.

Door David Zandbergen

Al snel na de bekendmaking van de winnaar door wethouder Jan Verbeek stond het podium vol met mensen die bij de Moordrechtse theaterstichting betrokken zijn. Stralend middelpunt van de feestvreugde was voorzitter en productieleider Piet Blonk, aan wie de prijs werd uitgereikt: "Dit is in één woord fantastisch. Het is een kroon op je werk." Hij was zichtbaar verrast met de overwinning: "De nominatie zelf was al prachtig, maar een overwinning had ik niet verwacht. Het is heel mooi om dit met ons hele team van vaste mensen te vieren."

De jury was erg te spreken over het feit dat de organisatie geen winst nastreeft. Dat alle kostuums en decors zelf worden gemaakt en beheerd, viel ook in de smaak. Juryvoorzitter Henk Ten Hoopen: "Theater Voor Iedereen heeft bewezen dat een amateurtoneelgroep in enkele jaren kan groeien van eenvoudige uitvoeringen naar een multidisciplinair samengestelde uitvoering. De stichting verbindt ook allerlei mensen binnen de gemeente Zuidplas."

TVI bestaat in januari acht jaar en streeft ernaar zoveel mogelijk inwoners van de gemeente Zuidplas direct of indirect bij theater te betrekken met zowel kleine als grote producties. De laatste productie - Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?! - was begin deze maand te zien en trok 2500 bezoekers. De theatergroep bestaat uit een groep vaste acteurs, maar elke productie staan er ook nieuwe acteurs op het toneel. Sinds de oprichting zijn er zeven producties gemaakt.

"En het nieuwe stuk komt er al weer aan", vertelt Blonk. "Het is begin november 2019 te zien, in februari beginnen we met de repetities." Of het gewonnen geldbedrag - 850 euro - ook naar deze nieuwe productie gaat, weet Blonk nog niet: "Maar dat zou heel goed kunnen natuurlijk."