De eerste armada van de stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders werd in augustus gehouden.
De eerste armada van de stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders werd in augustus gehouden.
ingezonden

'Het is Hollandsche IJssel'

Algemeen 392 keer gelezen

De twee schrijfwijzen van de aardrijkskundige eigennaam Hollandsche IJssel is me al jarenlang een doorn in het oog. Pogingen om de correctie (geen Hollandse IJssel, maar Hollandsche IJssel) er bij Wikipedia door te krijgen, is drie keer tenietgedaan door een moderator die het standpunt huldigt dat Hollandsche IJssel zonder ch moet worden geschreven, omdat dit de moderne spelling is.

Voor mij was de maat vol toen een bank na een regionale fusie de nieuwe naam Hollandse IJssel ging hanteren, omdat dit 'marketingtechnisch vlotter overkomt', volgens de marketeer die ik erover aanschreef.

Ik begon een onderzoek. Het blijkt dat alleen gemeenten de autoriteit hebben aardrijkskundige eigennamen te geven en er geen overkoepelende instantie is die gaat over benamingen van wegen of landschapselementen die gemeentegrenzen overschrijden. Per gemeente kan een waterloop of doorgaande weg dus anders heten en/of worden geschreven. Een klein onderzoekje onder de gemeenten waar de IJssel (de Hollandse, niet de Gelderse) door stroomt, leert echter dat alle acht gemeenten Hollandsche IJssel met ch hanteren, zoals de rivier ook heette voor de spellinghervorming van 1946, die trouwens alleen de taalkundige spelling betrof en geen eigennamen. Recent liet een Krimpense wethouder nog een bord van de Algerabrug vervangen omdat daarop Hollandse IJssel zonder ch stond. Ook Rijkswaterstaat, de beheerder van de waterwegen, en de provincies hanteren de versie met ch.

Het ministerie bemoeit zich niet meer met spelling, ontdekte ik. Een woordvoerder liet weten dat dit aan het Taalunieversum wordt overgelaten. Dit adviseert aan te sluiten bij de schrijfwijze van de gemeenten en andere overheden en adviseert in dit geval voor de hele rivier de schrijfwijze Hollandsche IJssel. Wikipedia zou van de eigennaam Hollandsche IJssel moeten uitgaan.

Hiermee is eindelijk duidelijkheid verschaft. Ik roep daarom overheden, redacties (en banken) op om vanaf nu consequent de juiste schrijfwijze te hanteren als de eigennaam van de Hollandsche IJssel wordt toegepast.

Rob Stolk,
projectleider stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders