Afbeelding
Foto: Erik van Leeuwen

Tweemiljoenste omwenteling van wieken molen Windlust

Algemeen 486 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Een gejuich brak zaterdagmorgen uit bij korenmolen Windlust. Ruim dertien jaar na de restauratie van de Nieuwerkerkse molen kon de tweemiljoenste omwenteling van de wieken worden genoteerd.

Rien Maaskant, voorzitter van de stichting Molen Kortenoord, begeleidde met stemverheffing de laatste tien omwentelingen op weg naar de twee miljoen. "We hebben sinds de restauratie in mei 2005 een teller die precies aangeeft hoeveel omwentelingen de wieken maken", zei bestuurslid Rob Rosbergen. Zes jaar geleden was de miljoenste omwenteling. "Het aantal omwentelingen geeft aan hoe hard de molen werkt." Omdat de intensiteit waarmee de molen wordt gebruikt is toegenomen, verwacht Rosbergen dat over drieënhalf jaar het feestje van de driemiljoenste omwenteling kan worden gevierd.

De molen had al een innige samenwerking met dagbestedingscentum Korenaer van ASVZ. Het tarwe, dat in de molen wordt gemalen tot meel, wordt door de cliënten van de dagbesteding gebruikt voor het bakken van brood en koekjes. Sinds september is daar een tweede samenwerking bij gekomen. Stichting Natuurpolders laat al het tarwe dat wordt geproduceerd op eigen terrein in de Nieuwerkerkse molen malen. "We verbouwen als stichting een stuk land in de Zevenhuizense Hennipgaarde met als doel om daar baktarwe van te maken", vertelde voorzitter Martin van der Linden. "Wij zaaien en oogsten en de molenaars van Windlust zorgen ervoor dat dat bakmeel wordt." Op het moment van de tweemiljoenste omwenteling zaterdag verwerkte de molen Zevenhuizens tarwe tot meel. Wethouder Jan Verbeek kreeg daarom een zak overhandigd.
Natuurpolders verkoopt het meel aan lokale bakkerijen. Eén daarvan is ASVZ. Van der Linden benadrukt dat het bakkerijen zijn die op ambachtelijke wijze brood en andere producten maken. "Eshuis uit Moerkapelle is de enige bakker uit Zuidplas, daarnaast leveren we aan twee bakkers uit Rotterdam." Het doel is om de 6400 kilogram aan tarwe nog voor augustus 2019 aan bakkerijen te slijten. "Als we het met onze huidige vier bakkerijen niet redden, moeten we op zoek naar meer bakkerijen."

Wethouder Jan Verbeek prees de manier waarop bij de molen door verschillende partijen wordt samengewerkt. "Het huidige college heeft drie speerpunten: verbinding, inclusiviteit, waarbij iedereen in de samenleving de kans krijgt mee te doen, en toekomstbestendigheid. In deze samenwerking zie je alle punten terug."