Afbeelding
Foto: Jolanda Bakker

'Rottemeren wordt geen pretpark'

Algemeen 740 keer gelezen

Bergschenhoek - De gemeenteraden van Rotterdam, Lansingerland en Zuidplas moeten binnenkort een ei leggen over hoe het Rottemerengebied er de komende veertig jaar komt uit te zien. Donderdag werden de raden op het gemeentehuis van Lansingerland bijgepraat door het recreatieschap.

Door Erik van Leeuwen

De toekomstvisie voor de inrichting van het gebied is nodig, omdat de Rottemeren de komende jaren voor grote uitdagingen staat. Met de woningopgave in de drie gemeenten zal ook de vraag naar recreatie toenemen. Ook de veranderende samenstelling van de bevolking (vergrijzing) en ecologische veranderingen (droogte) zijn belangrijke redenen om de toekomst van het recreatiegebied eens goed te bekijken.

"Een groene enclave in verstedelijkt gebied", noemde Matthijs Willemsen van Strootman Landschapsarchitecten de Rottemeren. "Met de druk van de verstedelijking zal de functie nog belangrijker worden. De Rottemeren is van groot belang voor een goed leefklimaat."

Onder de titel 'Ruimte voor een groenblauwe toekomst' heeft het recreatieschap een koers uitgestippeld. Die moet uiteindelijk leiden tot een plan waarbij deelprojecten door de afzonderlijke gemeenten worden uitgevoerd.

Willemsen pleitte donderdag voor een samenhangend geheel met allerlei functies: een landschapspark. "Met een centrale plaats voor identiteitsdragers. Smaakmakers zoals de Rotte, maar ook de polders en de Molenviergang in Zevenhuizen. Daar hoort één huisstijl bij." Willemsen stelde ook voor één of twee nieuwe iconen te bouwen. Hij gaf als voorbeeld een Rotte-museum.

De provincie heeft de wens om het Rottemerengebied aan te laten sluiten bij andere recreatiegebieden. Een jaar geleden kwam naar buiten dat er een aansluiting van waterwegen werd onderzocht. De kans dat die blauwe aansluiting er komt is klein. Door de hoogteverschillen zou dat project miljarden euro's gaan kosten. Een aansluiting tussen de Rotte en de Zevenhuizerplas zou nog kunnen, maar wordt niet als wenselijk gezien vanwege de goede kwaliteit van het water in die plas.

Bij de totstandkoming van de koers is het recreatieschap uitgegaan van vijf ambities. Eén daarvan is dat het Rottemerengebied wordt ingezet als recreatieve trekpleister. Over die ambitie zijn verschillende opvattingen.

Diverse raadsleden uit Zuidplas uitten vorige week bij de informatiebijeenkomst hun zorgen over een verstoring van de balans tussen recreatie en natuur. "Echte natuur, rust en ruimte komen in de knel", zei Frans Klovert (D66). "Het totale plaatje heeft meer weg van de Efteling dan van Park Hoge Veluwe. De nadruk ligt wel heel erg op recreatie."

Willemse stelde dat er op genoeg plekken rust, ruimte en natuur kan worden gecreëerd. "We gaan er geen pretpark van maken." Hij adviseerde de drie gemeenten ook om het verkeer beter te regelen. "Er moet alleen traag verkeer zijn, waarbij de auto te gast is."

Frans van der Meer, secretaris van het recreatieschap, sprak van een koers op hoofdlijnen. "Uiteindelijk komt er een plan dat het gebied voor de komende 35, 40 jaar moet borgen."