Ambassadeur Kirsten Schippers en wethouder Jan Willem Schuurman.
Ambassadeur Kirsten Schippers en wethouder Jan Willem Schuurman. Foto: Erik van Leeuwen

Gemeente maakt punt van nul verkeersslachtoffers

Algemeen 258 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Als eerste gemeente in de regio Midden-Holland vervult Zuidplas het dubbel ambassadeurschap voor de campagne 'Maak een punt van nul verkeersslachtoffers'. Jan Willem Schuurman, wethouder van verkeer en vervoer, kreeg dinsdag een speciale toolkit en banner.

Kirsten Schippers, wethouder van Waddinxveen en ambassadeur van de campagne in Midden-Holland, overhandigde de toolkit en banner. Zij benadrukte het belang van de campagne. "Elk jaar zijn er in Midden-Holland nog 5500 vermijdbare verkeersongevallen. Dat is een groot probleem."
Schippers zei dat Zuidplas een inspirerend voorbeeld is voor andere gemeenten. Het dubbele ambassadeurschap houdt in dat Zuidplas de verkeersveiligheid niet alleen onder de inwoners continu onder de aandacht brengt, maar ook onder de eigen medewerkers.

Eén van de acties is een fietslichtcontrole. Op de dag dat Zuidplas officieel dubbel ambassadeur werd, konden medewerkers van de gemeente hun fietsen laten repareren bij een pop-up werkplaats. De fietsenreparateur nam enkele tientallen tweewielers onder handen. "We willen onze collega's bewust maken van het belang van goed licht", zei Annet Voskuilen, beleidsadviseur verkeer. "Ze moeten gezien worden naar en van het werk. Ze moeten veilig thuiskomen."
Ook heeft de gemeente vijf elektrische dienstfietsen aangeschaft en businesskaarten waarmee personeel gebruik kan maken van de trein.
"Richting onze inwoners doen we al heel veel", vertelde wethouder Schuurman. "We houden regelmatig, in samenwerking met de afdeling Zuidplas van Veilig Verkeer Nederland, fietscontroleacties. De Ik Val Op-campagne maakt onderdeel uit van dit initiatief."
Schuurman riep bedrijven, instellingen en verenigingen op zich aan te sluiten bij de campagne. "In de begroting voor 2019 hebben wij 200.000 euro vrijgemaakt voor maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. In de jaren erna gaat het om 100.000 euro."