Bouwen, bouwen en nog eens bouwen, ook in het centrum van Zevenhuizen.
Bouwen, bouwen en nog eens bouwen, ook in het centrum van Zevenhuizen. Foto: Judith Rikken

Raad en inwoners voorbereid op woonbeleid

Algemeen 406 keer gelezen

Zuidplas - "Het laatste woord zal er niet over gezegd zijn", zei wethouder Jan Hordijk vorige week aan het einde van de informatiebijeenkomst over de Woonvisie voor de komende jaren. Geen visie die zo belangrijk is in groeigemeente Zuidplas als de Woonvisie.

Door Erik van Leeuwen

Na ruim een uur presentaties, vragen en antwoorden te hebben aangehoord, pakte Joke Verdoold enigszins geïrriteerd de microfoon. "Het gaat alleen maar over bouwen, bouwen en oh ja, bouwen", zei ze. "Maar volgens mij is het een Woonvisie. Wat te doen met al die oudere mensen die met hun woning van het aardgas af moeten? Voor ons is het allemaal al ingewikkeld, laat staan voor die groep."

Hordijk kon zich wel vinden in de oproep van de inwoner. "Het is inderdaad heel belangrijk dat we straks deze, én de volgende generatie, goed voorlichten en voorbereiden op de toekomst."

Met de Woonvisie wil Zuidplas het wonen in het toekomstig beleid verankeren. Dat betekent keuzes maken. Binnenkort debatteert de gemeenteraad over het stuk waarvan woensdag 28 november de grote lijnen inzichtelijk werden gemaakt.

Samengevat wil Zuidplas bouwen voor alle doelgroepen, waarvan dertig procent sociaal. Er moet rekening worden gehouden met doorstroming op de woningmarkt, met het feit dat mensen langer thuis wonen, en er moet plaats zijn voor particuliere initiatieven.

"Het versterken van de identiteit van de dorpskernen is één van de doelen", zei Gerard Neijenhuis, beleidsadviseur van de gemeente. "Nieuwbouw moet passen in de huidige contouren van de dorpen." Hij gaf Moerkapelle als voorbeeld. "Daar zou nóg meer dan in de andere dorpskernen ruimte gemaakt moeten worden voor gezinnen met jonge kinderen."

Hordijk benadrukte dat de Woonvisie geen betrekking heeft op eventuele bouw in het middengebied van de Zuidplaspolder, het Vijfde Dorp. "Dat is een apart traject."

Uit bevolkingsprognoses blijkt dat Zuidplas zonder het Vijfde Dorp in 2030 tussen de 45.000 en 48.000 inwoners zal tellen. "Er staan heel veel projecten in de steigers", zei Neijenhuis. Uiteindelijk leidt de uitbouw van de dorpskernen tot maximaal vijfduizend nieuwe woningen.

Aan de hand van geografische veranderingen (vergrijzing, meer eenpersoonshuishoudens) heeft de gemeente geprobeerd de behoeften op langere termijn in kaart te brengen. In Zuidplas is een derde van de totale woningvoorraad sociaal (huur en koop tot 200.000 euro), een derde koop tussen de 200.000 en 400.000 euro en een derde daarboven.

De minimumgrens van dertig procent voor sociale woningbouw wordt ook in de nieuwe Woonvisie aangehouden. Wel is het de bedoeling dat deze percentages anders worden ingedeeld. Neijenhuis: "Nu hebben we vijftien procent sociale huur en vijftien procent sociale koop. We willen toe naar twintig procent sociale huur en tien procent betaalbare koop." Die benaming deed 'links', met name Johan Helmer (PvdA/GroenLinks), van zijn stoel opveren. Hij wilde weten wat daar de bedoeling van was. Volgens Neijenhuis is het in tijden dat de goedkoopste koopwoningen 200.000 euro kosten niet passend om deze nog als 'sociale' koop te betitelen.
Om te zorgen voor een goede doorstroming zou het aanbod woningen in de middenhuur (vanaf 711 tot 1000 euro) fors moeten stijgen. Neijenhuis legde ook uit dat de beschikbaarheid van deze woningen alleen niet automatisch tot een betere doorstroming leidt. "Iemand die nú 600 euro betaalt, moet er met een middenhuurwoning wel beter van worden. Die woningen moeten dus komen op aantrekkelijke plaatsen, bij sociale voorzieningen."