Afbeelding
Foto: Park Hitland

Reconstructie Hitlandselaan kost bomen de kop

Algemeen 201 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Het Algemeen Bestuur van Recreatieschap Hitland heeft woensdag besloten om de Hitlandselaan op korte termijn te reconstrueren. De 240 populieren langs de laan worden in februari gekapt.

Doorslaggevend voor het besluit is volgens het recreatieschap de veiligheid van bezoekers aan Park Hitland. Uit onderzoek zou blijken dat die op de Hitlandselaan onvoldoende kan worden gegarandeerd.
Voorafgaand aan het besluit zijn veel zienswijzen ingediend en werd een petitie met 590 handtekeningen tegen de bomenkap aangeboden aan het Algemeen Bestuur. 

Sinds een aantal weken is de ruim twintig jaar oude discussie over de bomenrijen langs de Hitlandselaan weer actueel. Reden hiervoor is een onderzoek aan het wegdek, waaruit naar voren is gekomen dat de staat van het wegdek en de conditie van de bomen te wensen overlaten. Elke vorm van onderhoud aan het wegdek betekent volgens het recreatieschap schade aan de wortels van de bomen, met afsterving tot gevolg.

Tijdens een bijeenkomst begin volgend jaar kunnen betrokkenen meedenken over de toekomst van de Hitlandselaan; welk verkeer over de nieuwe laan mag rijden en welke beplanting na de reconstructie terug moet komen om opnieuw een karakteristieke laan te creëren.