Logo hartvanzuidplas.nl

'We hopen Nijs weer te horen praten'

  •   1519 keer gelezen

Moerkapelle - Een val van de trap veranderde vorig jaar juni het leven van de toen vijfjarige Nijs van der Heijden. Ook voor zijn vader Dënis van der Heijden, moeder Annelien Roos, broers Sep en Mas staat het leven sindsdien op de kop. Ze hopen dat een behandeling in Amerika de kansen op herstel van Nijs kan vergroten.

'Geef Nijs weer een stem' heet de crowdfundingactie - te vinden op doneeractie.nl -, die Van der Heijden (44) en Roos (34) drie weken geleden startten. Ze hoopten er 20.000 euro mee bij elkaar te verzamelen voor een eerste behandeling van Nijs in Amerika.
Zo'n 660 kliks op de rode doneerknop verder, stond de teller dinsdag op bijna 19.000 euro. "We zijn overdonderd, maar het geeft ons veel kracht", vertelt moeder Annelien, terwijl de inmiddels bijna zevenjarige Nijs op de grond met grote legoblokken zit te spelen. "Om een crowdfundingactie te beginnen en ons verhaal met iedereen te delen, vonden wij niet niks. Je stelt je kwetsbaar op en dat is toch wel heel spannend."
Behalve de honderden donaties van vrienden, familie, klasgenootjes, anonieme gevers, bekenden én onbekenden, ontvingen ze ook de opbrengst van een benefietavond bij vv Moerkapelle. En op de school van Nijs en zijn oudere broer Sep, 't Reigerbos in Zevenhuizen, werd gisteren - dinsdag 18 december - nog een sponsorloop gehouden, waarvan de opbrengst (ruim 13.000 euro) helemaal ten goede komt aan de behandeling van Nijs. Het streefbedrag is dus bereikt, maar mogelijk is meer geld nodig als blijkt dat Nijs vervolgbehandelingen nodig heeft. "Elke euro is meegenomen", zegt vader Dënis. "En als wij het niet meer nodig hebben, gaat het geld naar algemeen onderzoek naar hersenletsel."

Nadat hij na de val van de trap in vijf maanden tijd zo ver herstelde dat hij begin dit jaar weer naar school kon, kon fietsen, skelteren en zwemmen, kan Nijs sinds een zware aanval van hemiplegische migraine afgelopen april - uitgelokt door de val tien maanden daarvoor - dat alles inmiddels niet meer. Neurologische uitvalsverschijnselen en epileptische aanvallen zorgen ervoor dat hij intensieve zorg en begeleiding nodig heeft. "Van de ene op de andere dag ben je je kind kwijt", zeggen zijn ouders.
Zijn herstel van die laatste aanval gaat heel langzaam; inmiddels kan hij weer lopen, lijkt hij de wereld om hem heen steeds een beetje beter te begrijpen en maakt hij iets meer contact met zijn ouders en broers. "Hij maakt eigenlijk opnieuw, maar iets sneller, de ontwikkelingsfasen van baby tot kleuter door." Maar praten doet hij al acht maanden niet meer. Het is vooral dat wat zijn ouders hem graag weer zouden horen doen.
In haar zoektocht naar verhalen van andere ouders met kinderen met niet-aangeboren hersenletsel, kwam Roos een behandelmethode tegen waarop zij en Van der Heijden nu hun hoop hebben gevestigd. "De revalidatiezorg in Amerika is meer gericht op herstel van functies, terwijl het in Nederland vooral blijft bij het leren omgaan met de beperking. Wij hopen dat we Nijs weer zullen horen praten. Hij was al op heel jonge leeftijd een talig jongetje. Hij vond het altijd leuk om te filosoferen; na het verhaaltje voor het slapen gaan, kwamen de vragen."
Hoewel de verwachtingen van de behandeling die Nijs in januari in Orlando krijgt hoog zijn, zouden zijn ouders al tevreden zijn met enkele woordjes uit zijn mond. "Laten we maar beginnen met 'papa' en 'mama'. Dat wat je normaal gesproken misschien wel te vaak hoort op een dag, missen we nu heel erg."
(Judith Rikken)

Meer berichten