De jubilaris behoorde tot het 'gouden' Moordrecht van net na de Tweede Wereldoorlog.
De jubilaris behoorde tot het 'gouden' Moordrecht van net na de Tweede Wereldoorlog.

'Echte blauwwitte' Piet Twigt gehuldigd

Algemeen 443 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht - In 1938 werd Piet Twigt lid van voetbalvereniging Moordrecht. Tachtig jaar later is de voormalige bode van de gemeente Moordrecht dat nog steeds. De club huldigde Twigt voor het bereiken van die mijlpaal.

Door Erik van Leeuwen

Praat geen kwaad over 'zijn' Moordrecht. Piet Twigt mag dan inmiddels de gerespecteerde leeftijd van 94 jaar hebben bereikt, VV Moordrecht zit hem in het hart. "Hij belt me nog elk weekend om te vragen hoe het eerste heeft gespeeld", zegt secretaris Cor de Rek.

Hij was samen met mede-bestuurslid Bauke Vink én wethouder sport Jan Verbeek naar de woning van Twigt in het oude centrum van Moordrecht gekomen om de jubilaris te feliciteren. Speciaal voor de gelegenheid had de club een trofee gemaakt die door Verbeek werd overhandigd.

Twigt behoorde tot het 'gouden' Moordrecht, dat vlak na de Tweede Wereldoorlog een meer dan uitstekend elftal had. "Vanuit de hele regio kwamen ze bij ons kijken, uit Zevenhuizen kwamen ze op de fiets", weet hij zelf nog goed. Hij kan de namen van de spelers van het elftal, dat destijds in de derde klasse speelde - eerste klasse was het hoogste niveau – nog zo opsommen. "Het voetbalveld was toen nog aan de Middelweg. Bij thuiswedstrijden stond het rijen dik langs het veld. Dat kun je je haast niet voorstellen, want nu komt er geen kip meer kijken. Spelers ruilen tegenwoordig heel makkelijk van de club. Dat zijn geen echte blauwwitten."

Halfline
Hij speelde zelf in de 'halflinie'. "Zo heette dat toen." Hij is bescheiden over zijn eigen aandeel. "Ik had misschien wel het beste inzicht van allemaal, maar ik had één gebrek: ik had geen startsnelheid."

Arie Kasbergen, Piet Frederiks en Nico Palsgraaf waren de bekendste namen uit die tijd. "We speelden tegen ONA en Olympia. Ik kan me nog een wedstrijd tegen ONA herinneren. Er waren achtduizend toeschouwers in Gouda. Wij waren beter, maar ONA won door een laat doelpunt van Evengroen."

Maar het gouden team viel snel uit elkaar. "Leeggeplukt", zegt Twigt. "Het betaalde voetbal kwam. Arie Kasbergen ging naar ONA, Piet Frederiks naar Blauw Wit in Amsterdam."

Zelf stopte hij ook al op relatief jonge leeftijd met voetballen. "Ik was nogal een actief mannetje. Ik deed behalve aan voetballen ook aan biljarten, dammen en postduivensport. Met dammen ben ik nog kampioen van de kring Gouda geworden. Vier sporten, dat was niet te volhouden. Ik had ook een gezin."

Zijn band met de voetbalvereniging bleef hecht. Hij was een tijdje bestuurslid, maakte deel uit van de redactie van het clubblad en deed van 1959 tot en met 1994 dienst als consul. "Maar ik keurde alleen maar af als ik vond dat er echt niet gespeeld kon worden. Ik trok me niks aan van een trainer als die vroeg het veld af te keuren als er veel blessures waren. Dat heeft wel eens kwade gezichten opgeleverd. Ik vond dat ik daar niet mee kon sjoemelen. De laatste jaren was ik consul namens de gemeente voor alle sportvelden, ook die van de korfbalvereniging." Op zijn zeventigste zwaaide hij af. Ook was hij 32 jaar lid van de concourscommissie van de regionale postduivenbond. Hij is nog altijd lid van PV de Gevleugelde Vrienden in Moordrecht. "Ik heb nog veertien duiven."