Afbeelding
Foto: Erik van Leeuwen

Tulpen en rode stroken maken het Oosteinde straks compleet

Algemeen 344 keer gelezen

Moordrecht – Het wegdek in het Oosteinde in Moordrecht ligt er weer als nieuw bij. Met het poten van bloembollen bij activiteitencentrum De Schakel van Gemiva werd vorige week op symbolische wijze de ophoging en vervanging van het asfalt gemarkeerd.

Wethouder Jan Willem Schuurman hielp 20 december de 'tuingroep' van Gemiva een handje. Hij stopte hyacinten-, narcissen- en tulpenbollen in de grond. Het poten vond plaats op een klein stukje grond, dat na herinrichting van de weg naast het activiteitencentrum 'overbleef' en door de gemeente cadeau werd gedaan.
Voor Gemiva was het poten van de bloembollen het sein om de aandacht te vestigen op het 'bollenasiel'. "Iedereen kan zijn uitgebloeide bloembollen bij ons brengen, in een kast voor het gebouw", vertelde activiteitenbegeleider Jeroen van Driel. "Wij herplanten ze, zodat ze volgend jaar weer kunnen bloeien."
Het Oosteinde is een drukke fietsroute, die veel wordt gebruikt door leerlingen die in Gouda naar het voortgezet onderwijs gaan. De bovenlaag van de weg was hard toe aan vervanging. Tijdens de werkzaamheden werd 1500 ton teerhoudend asfalt verwijderd en ruim 2000 ton funderingsmateriaal en 750 ton nieuw asfalt aangebracht. Het werk is nog niet helemaal klaar. "De definitieve inrichting wordt in het voorjaar uitgevoerd omdat het nu te koud is om de rode stroken op de weg aan te brengen. Daarvoor is een minimale temperatuur vereist van vijf graden boven nul", aldus Jerry van Spronsen van het aannemingsbedrijf.
"We hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om de verkeersveiligheid verder te verbeteren", vertelde Henk Gerritsen namens de gemeente. Op het punt waar auto's van de Schielands Hoge Zeedijk af komen en fietsers ontmoeten, zijn de voorrangsregels beter aangegeven. "De rode fietsstraat moet het allemaal nóg duidelijker maken", aldus de wethouder. Het 'spannendst' waren volgens Gerritsen niet de werkzaamheden zelf, maar veel meer de grote impact op de verkeersdoorstroming. "We hebben het fietsverkeer moeten omleiden via de Schielands Hoge Zeedijk. Inwoners hadden daar hun zorgen over, maar alles is goed gegaan."