Logo hartvanzuidplas.nl

Celstraf voor gooier nitraatvuurwerk naar ME

  •   216 keer gelezen

Moerkapelle - Een 25-jarige Moerkapellenaar is woensdag 9 januari door de politierechter veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. In de nieuwjaarsnacht gooide de man zwaar, illegaal vuurwerk naar de ME. De komende twee jaarwisselingen heeft de Moerkapellenaar huisarrest, zo bericht het Openbaar Ministerie.

Het was afgelopen jaarwisseling onrustig op het kruispunt Herenweg/Akkerweg in Moerkapelle, waar zich een menigte had verzameld rond een illegaal vuur. Brandweer en politie werden er belaagd, beledigd en bekogeld met zwaar illegaal vuurwerk en lege flessen. Om de openbare orde te herstellen en publiek en hulpverleners te beveiligen, besloot burgemeester Kats om de Mobiele Eenheid in te zetten.
Het illegale nitraatvuurwerk dat de man daarop gooide, suisde volgens het Openbaar Ministerie langs de hoofden van twee ME'ers om voor de voeten van de pelotonscommandant tot ontploffing te komen. Er vielen geen gewonden. "Oud en nieuw moet een gezellig feestje zijn", aldus de officier van justitie. "Maar het is dat allang niet meer. Steeds meer mensen denken dat het een avond is waarop alles maar kan en mag. Hier hadden we te maken met een groep burgers die de aanval inzette op de brandweer." Hij eiste tegen de man negen maanden cel  (waarvan drie maanden voorwaardelijk). Ook vroeg de officier voor de komende twee jaarwisselingen om huisarrest.

De rechter benadrukte dat het 'godgeklaagd is dat mensen die met oud en nieuw gewoon hun werk doen, op deze manier behandeld worden'. Ze nam de eis van de officier niet over, maar vonniste dat de man zes maanden gevangenisstraf krijgt, waarvan drie voorwaardelijk. Wat betreft het huisarrest volgde zij wel de eis.

Meer berichten