De finalisten Jesse de Bruin en Sem Verstoep in opperste concentratie.
De finalisten Jesse de Bruin en Sem Verstoep in opperste concentratie.

Jesse wijst Messi en Suarez de weg

Algemeen 507 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht – Een beetje verlegen pakte hij de beker, als winnaar van het toernooi, aan. Jesse de Bruin speelde tijdens het FIFA Playstation toernooi bij VV Moordrecht al zijn concurrenten op een hoopje. "Voetbal is leuk, maar dit ook."

Door Erik van Leeuwen

Bestuurslid Cor de Rek komt aan het einde van het toernooi de kantine binnenlopen. "Het is prachtig om die gastjes zo te zien spelen", zegt hij. Om er in één adem direct aan toe te voegen dat hij 'er niet de lol van inziet'. "Vroeger speelden we gewoon voetbal met een bal. Op straat."

FIFA Playstation-toernooien zijn hot. Veel voetbalclubs organiseren voor hun jeugdleden toernooien. "Wij hebben het vorig jaar voor het eerst gedaan", vertelt bestuurslid Tamara Quist, die 'evenementen' in haar portefeuille heeft. "Dat was in de kerstvakantie. We zaten helemaal vol. Vandaag hebben we wat concurrentie van zaalvoetbaltoernooien. De B en C spelen bijvoorbeeld. Daardoor hebben we iets minder deelnemers, maar zo'n toernooi als dit is enorm populair."

"Op deze manier doen we wat extra's voor die jongens", zegt De Rek. "Vroeger ging je kienen."

Moordrecht huurt voor de organisatie een bedrijf in dat gespecialiseerd is in het houden van de toernooien. "We doen zo'n honderdtwintig evenementen per jaar", vertelt Marcel van der Waal van Marsgameevents. "Rond de winterstop is het altijd druk. Dit weekeinde zijn we bij zes clubs. Vanmiddag ga ik nog naar een andere club, morgen ben ik bij Almere City dat een toernooi heeft georganiseerd voor de hervatting van de eerste divisie. Behalve FIFA toernooien organiseren we ook Fortnite-toernooien."

"Ze nemen je veel werk uit handen", zegt Quist, zelf moeder van twee fanatiek spelende Playstation-jongens. Van Daalen: "We zorgen voor alle apparatuur, beeldschermen, controllers en maken het wedstrijdschema."

Zelfs twee trainers mengen zich zaterdag in de strijd. Nardo Souisa wordt laatste in zijn poule, maar hij lijkt er niet mee te zitten. "Ik heb wel één wedstrijd gewonnen", vertelt hij vol trots. "Tegen die knapen kan ik niet op. Die spelen zo veel."

"Ik speel bijna altijd FIFA", antwoordt 'sterspeler' Jesse de Bruin. "Noem hem maar verslaafd", reageert zijn moeder. Jesse: "Maar school komt op de eerste plaats."

De speler van de JO15-2 plaatst zich met veel machtsvertoon voor de finale. Daarin is Sem Verstoep zijn tegenstander. Opvallend: in de finale staat Barcelona tegen Barcelona. Volgens Van Daalen 'logisch'. "Barcelona is het beste team met de beste kwalificaties. En alle deelnemers willen het team met de beste voetballers. Dus iedereen heeft of Barcelona, Real Madrid of Paris Saint Germain gekozen."

En Feyenoord dan? Van Daalen: "Sorry, daarmee verklein je je kansen."

Wie een spannende finale had verwacht, komt bedrogen uit. De Bruin komt met de sterren Messi en Suarez voor rust nog op 2-0 en scoort vervolgens nogmaals in de 73e en 78é minuut (4-0). "Een finale onwaardig, jammer", zegt Van Daalen. "Een spannend slot is altijd leuker."