In het gemeentehuis in Nieuwerkerk bekijkt Stoop Zevenhuizen vanuit de lucht. (foto en tekst: Judith Rikken)
In het gemeentehuis in Nieuwerkerk bekijkt Stoop Zevenhuizen vanuit de lucht. (foto en tekst: Judith Rikken)

'Nu eens een gemeentehuis openen in plaats van sluiten'

Algemeen 226 keer gelezen

Zuidplas - Nu moet hij het nog doen met plaatjes vanuit de lucht, maar binnenkort trekt waarnemend burgemeester Servaas Stoop met de wethouders de dorpen in om Zuidplas beter te leren kennen.

Terwijl binnen de gemeente gewerkt wordt aan een lijstje van wensen en eisen waaraan een nieuwe burgemeester van Zuidplas moet voldoen, neemt Stoop de komende maanden de zaken waar nu Gert-Jan Kats naar Veenendaal is vertrokken.
Stoop, voormalig burgemeester van de 11.000 zielen tellende Zuid-Hollandse gemeente Korendijk, hoefde niet lang na te denken over de vraag van de commissaris van de Koning om tijdelijk aan het werk te gaan in Zuidplas. "Als lid van Provinciale Staten, en vanuit mijn natuurlijke nieuwsgierigheid, wist ik al een beetje wat er zoal in Zuidplas speelt. Aan de ene kant is er de verbondenheid met de dingen die in de Rotterdamse regio gebeuren, aan de andere kant de oriëntatie op het Groene Hart. En dan is er natuurlijk de grote ontwikkelopdracht in de woningbouw. Ik dacht: wauw, dit vind ik wel mooi."
Tot de verkiezingen in maart is de 56-jarige Stoop nog lid van Provinciale Staten. Dat heeft voordelen voor Zuidplas, dat bij de provincie een voorstel heeft ingediend voor de bouw van een Vijfde Dorp in de Zuidplaspolder. Stoop: "Ik ben natuurlijk geen vooruitgeschoven post die het voor Zuidplas bij de provincie wel even zal gaan regelen. Ik wil daarbij ook de wethouder niet voor de voeten lopen. Maar als er een kink in de kabel zou komen, kan ik mijn contacten in de provincie wel goed gebruiken om de belangen van Zuidplas onder de aandacht te brengen. Ik zal daar uiteraard transparant over zijn, ik heb geen zin in gedoe."
Stoop, die net als zijn voorganger Kats lid is van de SGP, is vader van vier volwassen kinderen, opa van twee kleinkinderen, woonachtig in Dirksland op Goeree-Overflakkee en in zijn spaarzame vrije tijd organist in twee kerken. Hij studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit en was, voordat hij in 2002 burgemeester van Dirksland werd, werkzaam als beleidsmedewerker voor de Tweede Kamer-fractie van de SGP, en later als directeur van een protestants-christelijke stichting voor maatschappelijk werk in Veenendaal. Dagelijks forenst hij nu tussen Dirksland en Nieuwerkerk aan den IJssel.
Daar staat hem begin juni de opening van het nieuwe gemeentehuis te wachten. "In Dirksland en Korendijk heb ik als burgemeester vanwege herindelingen de sleutels van de gemeentehuizen juist moeten inleveren. Een opening is weer eens wat anders."