(foto en tekst: Erik van Leeuwen)
(foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Woonvisie biedt iedereen wat wils

Algemeen Vijfde Dorp 357 keer gelezen

Zuidplas – Zuidplas heeft sinds vorige week een nieuwe Woonvisie. Die moet voor de komende jaren richting geven aan het woningbouwprogramma. Bebouwing van het middengebied van de Zuidplaspolder, met een Vijfde Dorp waarvoor een voorstel is ingeleverd bij provincie, is niet meegenomen.

Wethouder ruimtelijke ordening Jan Hordijk zei trots te zijn op de nieuwe Woonvisie, die tot stand is gekomen na een brede participatie. "Met deze visie kunnen we wat." In grote lijnen staat de visie voor dorps wonen in een groene, veilige omgeving, waar plaats is voor alle leeftijden, alle sociale klassen en experimentele woontypen.
"Groen, groen, groen", zo benadrukte Martin Damen (PvdA/GroenLinks) het belang van natuur. "We willen geen Manhattan aan de IJssel en Wassenaar aan de Rotte", zei Willem-Jan Verdoes van ChristenUnie/SGP. Hordijk voegde daaraan toe: "En ook geen Rotterdam-Zuid in Zuidplas." Om daarmee aan te geven dat het hem te doen is om evenwicht.
Hordijk heeft, om de Woonvisie handen en voeten te geven, nog wel wat problemen te tackelen. Zo wordt in Zuidplas op grote schaal aan 'scheefwonen' gedaan. Sociale huurwoningen worden bezet door mensen die daar gezien hun inkomen niet meer horen te wonen. Dat gaat ten koste van de meest kwetsbare groep op de woningmarkt. Diverse raadsfracties riepen de wethouder op om actie te ondernemen. "We moeten de scheefwoners verleiden door te stromen", zei Jan Baas (SP). Hordijk erkende de noodzaak, maar was ook reëel. "De instrumenten die ik daarvoor tot mijn beschikking heb zijn beperkt."
'Links' (SP, PvdA/GroenLinks) wilde een grotere marge (26-34 procent) om zeker te zijn van dertig procent sociale nieuwbouw. Dat vond Hordijk te ver gaan. "Dat is een verenging van mijn opdracht."
Over het voorstel van Zuidplas bij de provincie voor de bouw van het Vijfde Dorp werd inhoudelijk niet gerept. "Dat staat hier los van", zei Hordijk. Dat riep bij Frans Klovert (D66) de vraag op wat dan de waarde is van de Woonvisie. "Kan deze de prullenbak in zodra het Vijfde Dorp gaat verrijzen?" Hordijk denkt het niet. "Deze Woonvisie is flexibel genoeg om ook daar een antwoord op te hebben."