Vincent de Klerk in actie voor De IJssel.
Vincent de Klerk in actie voor De IJssel.

Meeslepend gevecht De IJssel

Sport 315 keer gelezen

ZAALHOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – "We hebben ze wel de stuipen op het lijf gejaagd", zei De IJssel-coach Mathieu de Jong na de 3-1 nederlaag tegen Klein Zwitserland. De Hagenaars, die aantraden met al hun hoofdklassespelers, kwamen met de schrik vrij tijdens de play-offs van de topklasse.

Door Erik van Leeuwen

Omdat De IJssel in de eerste wedstrijd met 6-2 Berkel had overrompeld, moest Klein Zwitserland winnen van de Nieuwerkerkers. Een meeslepend gevecht was het gevolg, waarbij KZ moest en De IJssel mocht.

Via Daan Oostendorf werd het 1-1. De IJssel hield na de rust lang stand, maar moest uiteindelijk toch door de knieën (1-2). Tien seconden voor tijd maakte KZ nog 1-3. "We waren er heel dichtbij", zei aanvoerder Vincent Martens. "Je zag dat KZ bang voor ons was. Ze gingen zich in de slotfase helemaal ingraven", constateerde De Jong. Bij captain en coach was er nauwelijks teleurstelling, en als die er al was, dan was de trots vele malen groter. "Het is een ongelofelijk seizoen", meende Martens. "Zeker als je bedenkt dat we vijf jaar geleden promoveerden uit de derde klasse. Vijf spelers die daar toen bij waren stonden nu ook op het veld. Het is best bizar, dat je met zijn allen zo'n opmars beleeft."

"Wij zijn dit jaar enorm gegroeid", vertelde De Jong. "Door op dit niveau te spelen zijn we ook veel beter geworden. Het moet natuurlijk in je zitten, maar het is ook de manier waarop we het doen. We vormen een gigantische eenheid."

"Bij zaalhockey is het team nog belangrijker dan bij veldhockey", vervolgde Martens. "Wij hebben gespeeld tegen ploegen met betere individuele spelers, maar als team legden die ploegen het toch tegen ons af."

De Jong: "Ons spel is gebaseerd op verdedigende discipline. Aanvallend hebben we veel creativiteit."

Martens: "Mathieu zegt altijd: luikje dicht, luikje open. Daarmee bedoelt hij dat er in de aanval altijd wel mogelijkheden komen, ook tegen betere tegenstanders."

Volgens De Jong heeft De IJssel er dit jaar ook veel aan gedaan om goed voor de dag te komen. "We hebben veel getraind en oefenwedstrijden gespeeld. Axel Groothuis is mij als coach komen ondersteunen. Daardoor zijn we gigantisch gegroeid."