René van Heerdt: “Het team kent mijn geschiedenis.” (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
René van Heerdt: “Het team kent mijn geschiedenis.” (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Oehs en ahs René van Heerdt terug bij BCN

Sport 330 keer gelezen

BADMINTON
Nieuwerkerk aan den IJssel – Als hulpmiddel maakt hij het seizoen af als speler van de hoofdmacht van BCN. René van Heerdt mag dan 46 jaar zijn en een grijze gloed in zijn haar hebben, hij blijft bloedfanatiek. "Ik heb nog wel de arrogantie om te zeggen dat ik in de dubbels en mixen van waarde kan zijn."

Jarenlang was hij een gezichtsbepalende speler van BCN 1. Dat was in de jaren negentig van de vorige eeuw tot pakweg 2008. Als Van Heerdt de laatste jaren een shuttle aanraakte, was het om training te geven bij de jeugd of als recreant. Een lokroep van het huidige BCN 1, met levensgezel Liesbeth de Boer in de gelederen, om hulp kon hij echter niet weerstaan. "Ik train alleen nog maar, maar ik heb aangegeven dat ik het team best uit de brand wil helpen. Ze kennen mijn geschiedenis. Ze verwachten niet dat ik op mijn 46ste even drie partijen op een dag win."
"Dylan van der Heij is geblesseerd en Stefan Broeren heeft een enkelblessure gehad", geeft De Boer de reden van de hulpvraag aan. "Ons tweede speelt ook in de vierde divisie, maar die hebben ook maar twee heren. Bovendien speelden ze vandaag gelijktijdig. Wij kunnen niet meer promoveren of degraderen." Dat zou je bijna kunnen interpreteren als 'veel schade kan niet gemaakt worden'. De Boer: "Zo bedoel ik het niet. René was voor ons de beste optie. Hij kan goed dubbelen en mixen."
"Die arrogantie dat ik van waarde kan zijn, heb ik nog wel", reageert Van Heerdt, kort voor zijn laatste partij tegen DEO. "Ik speel ook de single, maar daarin maak ik me geen illusies. Dat is meer inspelen. Ik heb jarenlang geen partijen gespeeld. Dat ritme ben ik kwijt. Badminton verleer je niet, maar ik ben vergeten dat elke week in competitieverband te doen."
Van Heerdt verliest, aan de zijde van De Boer, in drie sets de laatste mix van de dag, waardoor BCN tegen DEO genoegen moet nemen met een 4-4 gelijkspel. "We werden aan het einde net wat onzorgvuldig", baalt hij zichtbaar. "We hadden die derde set voor het grijpen, want we stonden, geloof ik, met 11-2 voor." Gentleman als hij is strooit hij met complimenten naar De Boer. "Een kei van een dame. Ze speelt zó slim. Daardoor wordt het voor mij ook makkelijker. De dame van DEO was ook heel goed. Ze had achter het net alles terug. Daardoor waren we gedwongen om bijna alles naar buiten te spelen."
Zijn 'oehs' en 'ahs' na een geslaagde smash of mislukte dropshot kenmerken het spel van Van Heerdt nog steeds. De Boer is bekend met de reputatie van de linkshandige badmintonner. Lachend: "We hebben wel tegen hem gezegd dat hij zich rustig moest houden." Dat spelen met Van Heerdt niet vrij is van gevaar bleek in de eerste wedstrijd vorige week. Het dubbel van De Boer en Van Heerdt moest vroegtijdig gestaakt. De officiële lezing luidde een polsblessure. "René had mij met zijn racket op mijn pols geslagen. Hij wilde dat liever niet wereldkundig maken. Dat was niet zo'n goede start, maar René is een goede om mee te dubbelen."
Van Heerdt heeft nog een optreden tegen Limes, over anderhalve week, voor de boeg. Hij heeft de smaak te pakken. Zo erg dat hij overweegt weer te gaan spelen. "Waarom niet? Als ik denk de marathon te kunnen lopen, moet ik ook weer competitie kunnen spelen."