Afbeelding
Foto: Mieke Noordanus

Potvis vijftig jaar onderwaterliefhebber

Algemeen 191 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Wethouder Jan Verbeek heeft vorige week met een proefduik in het Polderbad het jubileumjaar van De Potvis ingeluid. De komende maanden staat er bij de Nieuwerkerkse onderwatersportvereniging, die vijftig jaar bestaat, een aantal jubileumactiviteiten op het programma.

Door Erik van Leeuwen

"We zijn een echte duikvereniging", vertelt voorzitter Jaap Valk. "Kort na de oprichting, destijds als onderdeel van zwemvereniging Barracuda, hebben we nog een tijdje onderwaterhockey gehad, maar daar is snel een einde aan gekomen. We geven duiklessen- en cursussen. Het verenigingsaspect zie je terug in de gezamenlijke duiken die we in het buitenwater maken."

Eén keer per week, op woensdagavond, maakt De Potvis anderhalf uur gebruik van het Polderbad. De club heeft ongeveer 65 leden en een groep van elf, twaalf gediplomeerde instructeurs. Valk: "We zijn qua ledental wel eens groter geweest, maar we hebben flink last van duikscholen. Die geven commerciële cursussen in korte tijd en dat trekt mensen. Wij denken er ook aan om het lesprogramma in te korten. Niet minder lessen, maar wel in kortere tijd. We zullen echter altijd rekening moeten blijven houden met onze instructeurs, want die geven les op vrijwillige basis. We hebben minder leden dan een jaar of tien geleden, maar de leden zijn gemiddeld genomen wel meer betrokken."

Het feit dat De Potvis een echte vereniging is, is volgens Valk een plus. "Het onderlinge contact vinden wij belangrijk en we doen ook veel activiteiten samen." Beginnende duikers krijgen hun vuurdoop in de Zevenhuizerplas. "We hebben de luxe van zo'n plas in onze achtertuin. Het water van de Zevenhuizerplas is heel schoon. Je ziet veel vissen en je komt altijd wel een snoek tegen onder water."

Leden van De Potvis zijn volgens Valk echte duikliefhebbers. "Dat is wat wij met elkaar gemeen hebben: de liefde voor de onderwaterwereld. We gaan regelmatig naar Zeeland, naar het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Daar is een prachtige onderwaternatuur. We organiseren buitenlandse reizen dan wel niet in verenigingsverband, maar leden van de club gaan in de wereld wel op zoek naar de mooiste onderwaterplekjes. In mei gaat er nog een groep van vijftien leden naar Egypte."

Voor die tijd heeft De Potvis nog twee jubileumactiviteiten: op 9 februari een pubquiz en op 27 maart een sponsorzwemwedstrijd voor de G-Olympics.