Met soms eenvoudige ingrepen toverden de leerlingen een 'oud' kledingstuk om in een hip exemplaar. (foto: pr)
Met soms eenvoudige ingrepen toverden de leerlingen een 'oud' kledingstuk om in een hip exemplaar. (foto: pr)

Shirtjes, sweaters en jeans ruilen voor duurzame(r) leefstijl

Algemeen 278 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Shirtjes, sweaters en jeans verwisselden op Comenius Nieuwerkerk van eigenaar zonder dat de portemonnee eraan te pas kwam. Een kledingruilbeurs als slot van een projectweek maakte de leerlingen enthousiast voor een duurzame(r) leefstijl.

Directeur Bas Visser van het Comenius College Nieuwerkerk vindt zo'n week passen bij de taak van de school op het gebied van maatschappelijke vorming: het streven om leerlingen bewust te maken van de wereld waarin ze leven en hen laten zien hoe ze zelf een steentje kunnen bijdragen aan vergroening van de samenleving. De leerlingen verdiepten zich bijvoorbeeld in afvalscheiding, gifvrije fashion en levende oceanen. Ook bekeken ze de documentaire 'Genaaid' over eerlijke kleding en maakten ze een wandeling in het centrum van Rotterdam waarbij ze meteen zwerfvuil raapten. Ze bezochten het Natuurhistorisch en het Maritiem Museum en afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Kralingseveer. Op de slotdag van de projectweek waren er workshops waarin de leerlingen debatteerden over klimaatvriendelijke stellingen, posters ontwierpen voor gifvrije fashion, een stopmotion-filmpje maakten en kleding upcycleden. Voor de kledingruilbeurs kon iedere leerling een kledingstuk inleveren en met een bon een ander kledingstuk uitzoeken.

Unesco-school
Visser kondigde de komst van zonnepanelen op zijn school aan. De school oriënteert zich op het traject om Unesco-school te worden: een school die zich bezighoudt met vrede en mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid.
De leerlingen waren enthousiast over de projectweek. Over kledingaanschaf zei een leerling: "Ik blijf toch wel de kleding kopen die ik leuk vind.
Maar ik weet nu beter hoe het gemaakt wordt en waar het vandaan komt, dat in Myanmar de arbeidsomstandigheden slecht zijn en er gif in kleding kan zitten."