Logo hartvanzuidplas.nl
Wethouder Daan de Haas: "We hebben nog wat huiswerk te doen."
Wethouder Daan de Haas: "We hebben nog wat huiswerk te doen." (Foto: Erik van Leeuwen)

Oppositie Zuidplas houdt demonstratief mond dicht over sociaal domein

  •   109 keer gelezen

Zuidplas – Er valt nog heel wat te verbeteren aan het Verbeterplan Integrale Dienstverlening Sociaal Domein. Dat is de conclusie na de discussie in de gemeenteraad gisteravond. Een discussie die werd gevoerd zonder de inbreng van de oppositie.

Door Erik van Leeuwen

D66, één van de vier oppositiepartijen in de raad, deed aan het begin van de avond het verzoek om het onderwerp van de agenda te halen. De partij vond net als de fracties van PvdA/GroenLinks, SP en Nieuw Elan Zuidplas dat er met de inbreng van de raad bij het debat eind vorig jaar niets is gedaan. "Het document ziet er nog vrijwel hetzelfde uit. Er zijn geen aanpassingen gedaan en met de gegeven input is niets gebeurd. We zien het niet terug in het plan. Dan neem je de raad niet serieus", zei Frans Klovert. Het gevoel van de oppositie werd niet gedeeld door de coalitiepartijen. "U spreekt niet namens de hele raad", reageerde ChristenUnie/SGP-fractievoorzitter Cock van der Spek. Hij vond het wel zinnig om het Verbeterplan te bespreken.

Na een schorsing, aangevraagd door Martin Damen van PvdA/GroenLinks, liet die weten dat de oppositie besloten had zich van inhoudelijk commentaar te onthouden. "Daarmee willen we een duidelijk signaal afgeven."
Wethouder Daan de Haas betreurde de actie en was van mening dat het juist van belang is 'bij zo'n belangrijk onderwerp' in gesprek te blijven met elkaar. Hij liet echter meteen weten het plan mee terug te nemen naar zijn ambtenaren. "We hebben nog wat huiswerk te doen."
Dat vonden ook de woordvoerders van VVD, CDA en ChristenUnie/SGP. "De denkrichting bevalt ons wel, maar er zijn nog wel wat puntjes waarmee het college aan de gang moet", zei Sepp Pouwels (VVD).
Zij gaf aan dat voor de VVD de structuur van het sociaal team nog geen uitgemaakte zaak is. "Het plan heeft aanvulling nodig", meende Dagmar Ambachtsheer (ChristenUnie/SGP). "We hebben te maken met een complex geheel. We willen een huis bouwen op een rots en niet op zand. Het fundament is nog niet stevig genoeg. We zijn bezig om cement te storten, maar daarmee zijn we er nog niet."

Meer berichten