Afbeelding
Foto: Erik van Leeuwen

Onderzoek naar goedkope koopwoning

Algemeen 440 keer gelezen

Zuidplas – Het college gaat onderzoek doen naar de financiële haalbaarheid van de bouw van sociale koopwoningen met een prijs van 185.000 euro. Daarmee komt het tegemoet aan de wens van de fractie van PvdA/GroenLinks, die wil dat er meer aanbod op de woningmarkt komt voor huishoudens met lagere inkomens.

Door Erik van Leeuwen

In de huidige situatie op de woningmarkt is het voor inwoners met een inkomen onder de 35.800 euro vrijwel onmogelijk om een woning te kopen. Ze zijn daardoor aangewezen op de (sociale) huurmarkt; daar overstijgt de vraag echter het aanbod.
Zuidplas wil voor de komende jaren flink bouwen voor de sociale sector en volgens PvdA/GroenLinks zou het segment van een sociale koopwoning een nieuwe dimensie geven aan de strijd tegen de woningnood.
Het idee van de linkse oppositiepartij werd door de andere partijen in de raad met 'sympathie' ontvangen. Ook twee van de drie coalitiepartijen, CDA en ChristenUnie/SGP, zagen wel wat in het voorstel. "Maar het mag nooit uitlopen op een subsidie van de gemeente", zei raadslid Aart Slobbe. Hij had uitgerekend dat Zuidplas met de bouw van goedkope woningen straks 6200 woningen heeft die beschikbaar zijn voor de sociale woningmarkt. "Dat is 37 procent, hetzelfde percentage als huishoudens met een inkomen die daarvoor in aanmerking komen."

De VVD stond als enige partij niet te juichen. "We lopen de kans aan de bedelstaf te raken." VVD-raadslid Jos Wiegman wees op het verlies dat door de bouw van goedkope woningen op de grondexploitatie wordt geleden. "Dat lukt nooit." Volgens hem duwt Zuidplas het hoofd in een financiële strop als deze weg wordt gekozen.

"Ik begrijp wat de fractie van PvdA/GroenLinks beoogt, maar ik kijk naar het belang van alle inwoners van Zuidplas. Het financiële risico is te groot", waarschuwde hij.
Martin Damen (PvdA/GroenLinks) vond dat Wiegman overdreef. "Wij duwen Zuidplas echt niet in een rood financieel gat."

Wethouder Jan Hordijk, óók VVD, gaf aan 'altijd open te staan' voor initiatieven om een kwetsbare groep vooruit te helpen. Hij wil zich eerst een goed beeld vormen over de mogelijkheden van de haalbaarheid van de PvdA/GroenLinks-woningen. Daarom kondigde hij een onderzoek, dat antwoord moet geven op diverse vragen, aan.