Afbeelding
Foto: Pixabay

Inwoners gaan meer betalen voor verwerking huisvuil

Algemeen 434 keer gelezen

Zuidplas - De kans is groot dat inwoners van Zuidplas volgend jaar meer afvalstoffenheffing gaan betalen. Met de opbrengsten van die heffing financiert de gemeente het ophalen en verwerken van huisvuil.

Door een verhoogde belasting van het Rijk op restafval, de gestegen prijzen van afvalverwerking in de nationale en internationale markt en tegenvallende vergoedingen voor plastic, metaal en drankenkartons, zijn de kosten voor de gemeente zodanig toegenomen dat maatregelen nodig zijn, zo heeft het college de gemeenteraad laten weten.

De afvalbegroting stond al onder druk en de verwachting was al dat de reserves eind van dit jaar op zouden zijn. Het college verwacht nu dat er een eenmalig tekort van ruim 280.000 euro, en een meerjarig tekort van 750.000 moeten worden opgevangen.

Hoeveel de afvalstoffenheffing zal stijgen, wordt in maart besproken. Het vaste tarief van de afvalstoffenheffing is in Zuidplas nu 215 euro per jaar. Het tarief moest kostendekkend zijn, zo was de bedoeling. Gemiddeld betalen huishoudens in Nederland dit jaar 257 euro aan afvalstoffenheffing, zo blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis.