Robin Zuierveld kwam in de tweede helft in de ploeg voor Mike Karreman.(foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Robin Zuierveld kwam in de tweede helft in de ploeg voor Mike Karreman.(foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Geen tirades maar schouderklopjes voor Groeneweg

Algemeen 328 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen - Groeneweg verloor zondag in Gouda tegen Olympia voor de dertiende keer dit seizoen (3-1, doelpunt Mario van Dieren). Onthutsende cijfers of niet, in de kleedkamer kregen de spelers eerst schouderklopjes van de voorzitter en vervolgens van de trainer. "Ze werken als paarden."

Gehoord in de catacomben van het Olympia-complex: als de wedstrijd om tien over twee was begonnen, was het 1-1 geworden. Groeneweg-trainer René van Beek kon wel lachen om het grapje. Voor de zoveelste keer dit seizoen incasseerde zijn ploeg vroege goals (2-0), waardoor de klus nóg moeilijker werd dan die al was. "Ik ga die jongens niet afbranden, hoor", zei hij na afloop. "Dat heeft helemaal geen zin. Ik weet dat ze hun stinkende best doen. Het is geen opzet dat we steeds aan het begin van de wedstrijd goals tegen krijgen. Het heeft te maken met scherpte. Op dit niveau wordt een andere scherpte verlangd dan in de tweede klasse. Elk team heeft zijn plafond en dat van ons hebben we bereikt. Natuurlijk hebben we het erover in de kleedkamer. Het speelt bij die jongens door het hoofd, neem dat maar van mij aan."

Drie uit zestien. Bij andere clubs zou allang de crisis zijn uitgebroken. Bij Groeneweg is het even rustig als altijd. Dat ligt ook aan voorzitter Ed Roos, die geen voorstander is om de noodtoestand uit te roepen. "We weten allemaal waar we vandaan komen. De eerste klasse is te hoog gegrepen. Nou én?", zei hij nadat hij na afloop van de nederlaag in Gouda de spelers een hart onder de riem had gestoken. "Wat ik gezegd heb? Dat ze gewerkt hebben als paarden."

Trainer René van Beek zit er al even positief in. "Niemand heeft verzaakt vandaag." Hij traint niet anders dan andere jaren. "Ik ben wel wat positiever richting de spelers. Die krijgen al genoeg te verwerken. Denk jij dat ze het leuk vinden om elke keer te verliezen? Elke maandag krijgen ze op hun werk te horen: Groeneweg weer verloren. En op woensdag valt ook nog eens de krant op de deurmat. Worden ze er weer aan herinnerd."
In die 'positieve' benadering past ook het doel van Groeneweg dit seizoen: VELO, nu dertiende, onder zich houden. Als dat lukt, wordt rechtstreekse degradatie voorkomen. "Voor ons staat het halen van de nacompetitie gelijk aan de nacompetitie voor promotie in de tweede klasse", aldus Van Beek. "We willen graag vanwege het 90-jarig bestaan van de club."