De man van de onderwatertruc, Alex Meijer. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
De man van de onderwatertruc, Alex Meijer. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

NieMo droomt hardop van kampioenschap

Algemeen 307 keer gelezen

WATERPOLO
Nieuwerkerk aan den IJssel – Amper negen maanden geleden nam NieMo afscheid van het complete eerste team. Het nieuwe eerste, gevormd door het oude tweede, laat echter zien dat er nieuw leven is. Na de zege zaterdag op De Linge/PCG wordt in het NieMo-kamp zelfs openlijk gesproken over het kampioenschap van de tweede klasse.

Het stiekeme verlangen heeft bij de ploeg van coach Jeroen Dekkers plaatsgemaakt voor het 'hardop dromen' over de titel. Hoewel, toen spelers voor de wedstrijd tegen De Linge/PCG wat te enthousiast meeleefden met het scoreverloop van de wedstrijd van concurrent Wiekslag, werden die door Dekkers en keeper Jeroen Hartlieb vriendelijk doch dringend verzocht de mobiele telefoon, waarop het live-verslag te volgen was, diep in de tas weg te stoppen. Focus, focus was de boodschap van het tweetal. "Ze hadden daar natuurlijk helemaal gelijk in", zei NieMo-speler Remon Verkade. "We moeten bezig zijn met onze wedstrijd, niet die van Wiekslag."

Het enthousiasme kwam echter ook voort uit het feit dat door de nederlaag van Wiekslag NieMo de beste papieren heeft gekregen. Wiekslag staat weliswaar nog bovenaan, maar heeft één wedstrijd meer gespeeld dan NieMo.

"We moeten zorgen dat we elke wedstrijd scherp zijn. Als we scherp beginnen, is dat het halve werk, is onze ervaring."

Het oude NieMo 1 mocht dan over meer individuele kwaliteiten beschikken, de huidige hoofdmacht van de Zuidplas-formatie leunt op een sterk collectief. De samenwerking is volledig terug te zien in de verdediging waarin 'elkaar helpen' uitgeroepen is tot motto. "Iedereen steekt enorm veel energie in de verdediging. Als er geschoten wordt, moeten ze eerst langs drie armen en dan is er Jeroen Hartlieb nog", aldus Verkade.

Hartlieb speelde tegen De Lingfe/PCG een sterke wedstrijd. Schoten van zeven of acht meter waren een prooi voor hem en ook van dichtbij was hij een lig-in-de-weg. Door de ijzersterke samenwerking tussen verdediging en keeper hoefde NieMo in aanvallend opzicht niet te sprankelen. Zes doelpunten, twee van Bart Botterman en Remon Verkade, waren ruimschoots voldoende voor de zege. "In het begin van het seizoen wonnen we veel wedstrijden met één doelpunt verschil, nu is de marge ruimer", constateerde ook Verkade. "We zijn wat bewuster bezig met het spelletje."

Er vallen dan wel minder doelpunten in het Polderbad, er is nog altijd plaats en tijd voor de trukendoos. De openingsgoal van Alex Meijer was een ouderwetse ouderwatertruc. De speler ging direct na het begin van de wedstrijd onder water en kwam links voor het De Linge/PCG-doel weer boven. Door een afleidingsmanoeuvre was de verdediging van de gasten naar de andere kant gezwommen. Meijer kreeg de bal keurig aangespeeld en na vijftien seconden was het 1-0. "Altijd leuk als zoiets lukt", meende Verkade. "We proberen het vaker en soms trappen ze erin."