In de multifunctionele zaal kan straks worden getrouwd. Het trouwbankje is er al, ziet burgemeester Servaas Stoop.
In de multifunctionele zaal kan straks worden getrouwd. Het trouwbankje is er al, ziet burgemeester Servaas Stoop. Foto: Judith Rikken

Groene entree gemeentehuis is 'vriendelijk gebaar naar het plein'

Algemeen 284 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den |Jssel - Een grote Italiaanse leestafel plus drie metershoge bomen in de publiekshal, én een gigantische zwartwitfoto van het koningspaar in de raadzaal - gemaakt door Erwin Olaf - zijn straks de blikvangers in het nieuwe gemeentehuis van Zuidplas aan het Nieuwerkerkse Raadhuisplein. Het hele pand trekt aandacht omdat het tot de duurzaamste gebouwen van Nederland behoort.

Geen gas komt er meer aan te pas in het nieuwe gemeentehuis. Zonnepanelen op het dak en warmtepompen leveren de energie die nodig is voor verlichting, koeling en verwarming. In de op sommige plekken gigantische raamkozijnen zit drielaags dubbelglas en de muurbedekking van de raadzaal is gemaakt van gerecycelde petflesjes.
Wethouder Daan de Haas vertelde het allemaal vol trots maandag tijdens een rondleiding voor de pers en de nieuwe, tijdelijke, burgemeester Servaas Stoop. Die vroeg zich bij het zien van de burgemeesterskamer af of gordijnen of andere raambedekking voorzien zijn. Zonder dat heeft de werkkamer van de eerste burger die hem opvolgt, wel erg de transparantie van een vissenkom. Stoop is verder erg te spreken over het lichte, ruime en energieneutrale nieuwe onderkomen voor de gemeente. Hij zou er bijna voor blijven.
Andere medewerkers moeten wennen aan de nieuwe manier van werken in het gebouw, zo valt op te pikken uit gesprekjes tijdens de rondleiding. Geen ambtenaar heeft straks meer een vaste eigen plek - 'best lastig als je je op een frustrerende dag niet even terug kunt trekken', zegt er één - en ook de wethouders zullen ergens in het gebouw moeten neerstrijken. Desnoods aan de grote leestafel in de publiekshal, waar iedereen kan aanschuiven om een krantje te lezen of een koffie van de door ASVZ-cliënten gerunde cappuccinobar te drinken. "Daar moet wel voor worden betaald", zegt De Haas. "Want we willen niet concurreren met de omliggende horeca."
Bouwprojectleider Jeroen Verhoef belooft dat het gebouw straks het plein zal 'omarmen'. Groen aan beide kanten van de entree moet daarvoor zorgen. "We maken daarmee een vriendelijk gebaar richting het Raadhuisplein."