Afbeelding

De twee M's zitten met ZVH in de lift

Sport 169 keer gelezen

VOLLEYBAL
Zevenhuizen – Ze liepen samen dezelfde route bij CAS-ZVH/ZVH: Mika Prins (19) en Max Nieuwstadt (20) kwamen twee seizoenen geleden naar Swanla om geschiedenis te schrijven. Een jaar eerder dan verwacht staan ze met ZVH op de drempel van de eredivisie.

Nieuwstadt waarschuwt meteen. Hij is niet zo van de cijfertjes en de namen. "Vaak hoor ik pas vlak voor de wedstrijd tegen wie we spelen. Of van mijn medespelers of van de speaker." Een app met standen heeft hij niet op zijn telefoon. "Dat is geen desinteresse hoor", zegt de Rijswijker, die de opleiding tot software-engineer volgt. "Het is ook een soort bescherming van mezelf. Ik wil alleen maar bezig zijn met mezelf en het team. Ik wil zo goed mogelijk trainen en spelen. Daar heb ik invloed op. Op al het andere niet."

Nieuwstadt (ex-Inter Rijswijk) weet wél dat ZVH de kampioenskansen in de topdivisie in eigen hand heeft. "Dat krijg ik wel van mijn medespelers te horen." Ook daarin is hij nuchter. "Vijf wedstrijden is nog een lange weg. We doen er goed aan om het wedstrijd voor wedstrijd te benaderen."

Dat vindt Mika Prins ook. De libero raakte afgelopen weekend met ZVH de koppositie kwijt, omdat Reflex het inhaalduel met Volley Tilburg won. "Dat zat er wel in", zegt de Alblasserdammer, die via Switch'66 en Dordrecht in Swanla belandde. "We hebben nog een pittig programma met thuiswedstrijden tegen onder andere VCN, Bedum en Reflex."

Het zou in theorie kunnen dat dat laatste duel beslissend wordt voor het kampioenschap. "Zo'n ontknoping zou mooi zijn", reageert Prins, die weet dat ZVH in de eigen Swanla-hal net iets meer kan dan erbuiten. "Maar intussen spelen we buitenshuis ook steeds beter. Onze groei zit 'm ook daarin."

Prins en Nieuwstadt werden met mooie verhalen naar Zevenhuizen gelokt. "Het eerste seizoen was best zwaar", zegt Prins, die de studie Sport en Bewegen volgt, maar graag fysiotherapeut wil worden. "Vooral de eerste competitiehelft draaiden we heel matig. We stonden zelfs nog even in de degradatiezone. Na de winterstop hebben we progressie gemaakt en die lijn hebben we voortgezet dit seizoen."

Ze omschrijven ZVH als een gretig team, dat bereid is om hard te werken om beter te worden. "Dat zie je terug bij alle spelers", meent Prins, die zelf ook een uitstekend seizoen doormaakt. "Mika was vorig seizoen gretig, soms te gretig", zegt Nieuwstadt. "Hij wilde in het achterveld alle ballen verdedigen en door die ijver liep hij zichzelf voorbij."

"Klopt", zegt Prins. "Ik heb geleerd om rustiger te zijn en mijn taak goed uit te voeren."

Hij weet ook dat hijzelf nog niet is uitgeleerd. "Op sommige momenten vergeet ik wel eens om de juiste aanwijzingen te geven. Dan moet ik de passlijn en het blok goed neerzetten. Dat is ook een stukje ervaring."

Sowieso is het voor het jonge ZVH belangrijk om 'vlieguren' te maken. "We trainen drie keer in de week en daarnaast hebben we nog twee momenten voor krachttraining. Die tijd moeten we maximaal benutten", vindt Nieuwstadt.

De diagonaal-aanvaller was in zijn eerste seizoen in Zevenhuizense dienst vooral onstuimig, inmiddels kenmerkt zijn spel zich door stabiliteit. "Nog niet altijd hoor", wijst hij op zijn optreden in Tilburg in de eerste set. "Daar had ik het helemaal niet. Maar ik ben inmiddels wel zo gegroeid dat ik mijn spel kan verbeteren."

Prins: "Hij zet zijn teleurstelling dit seizoen sneller opzij." Nieuwstadt: "Vorig seizoen sloeg ik alles hard en wild, nu zoek ik de beste oplossing. Goochelen met ballen, de gaatjes vinden bij de tegenstander."