Afbeelding

Nevernooit Nederlands niemeer

Algemeen 335 keer gelezen

Streekgenoten, niet getreurd na de nederlaag in De Klassieker. We kunnen nog steeds roepen: "Helemaal niets in Amsterdam!" Vorige week werd namelijk bekendgemaakt dat de Vrije Universiteit haar opleiding Nederlands schrapt. Dat oordeel werd geveld op basis van een droge rekensom: (studenten + medewerkers + €) x weinig = te duur. Niet langer biedt de VU specialistisch, academisch bacheloronderwijs aan over onze taal, literatuur en cultuur.

Kan ons het bommen! Is de samenleving niet méér gebaat bij goed opgeleide artsen, bankiers, timmer- en tuinmannen? Wat heb je aan spelling of poëzieanalyse als je hart het begeeft, of de beurskoers? Als je dak lekt of je bloemen in de knop breken? Weinig. Maar goed, er bestaat niet één studie die altijd nut heeft.
Als de studie Nederlands onder druk staat – dat staat ze vaker dan Feyenoord en Ajax bij elkaar – door teruglopende studentenaantallen, dan duiken overal neerlandici (ook ik hoor bij deze uitstervende soort) op om uit te leggen wat het nut is van neerlandistiek, en waarom de Vrije Universiteit dus een grote, grove, gruwelijke fout begaat.
Mediamensen als Wim Daniëls, Roos Schlikker, Bert Wagendorp en Sylvia Witteman studeerden ooit Nederlands. Zij spraken zich deze week uit voor het vakgebied. De Nederlandse taal en literatuur steken prachtig in elkaar en dat moet gezien blijven worden, stellen zij terecht. Je hoeft alleen niet te studeren om die schoonheid te ervaren: boeken lezen en liedjes luisteren volstaat.
Terwijl de studie Nederlands heel Nederland een Hemaworst zal zijn, heeft heel Nederland de mond vol van Nederlandse taal en cultuur. We stellen onze oren en ogen constant bloot aan Boef, Baudet en Borsato; Rembrandt, Rutte en RTL Boulevard; Van Persie, Van Gogh, Van Kooten – en de Bie niet te vergeten. Qua cultuursnuiven is er voor ieder wat wils.
Dat alles en meer – van Albert Heijn tot Zeeman – valt onder de Nederlandse taal en cultuur, maar op school krijg je dat niet te zien als mogelijke studieobjecten. Daar is dat alles dan weer te vanzelfsprekend voor. Minder vanzelfsprekend is dat we goed lezen en schrijven. Daarom gaat het schoolvak Nederlands vooral over redekundig en taalkundig ontleden. Gaap.
In potentie kun je, via literatuur, cultuur en taal, álles ontleden in de studie Nederlands. Er is aandacht voor wat politici zeggen, op welke ideeën en geschiedenissen hun verhalen rusten. Er wordt nagegaan hoe dat zit bij televisieseries, muziek, schilderijen, romans. Hoe zijn die beïnvloed door taal, cultuur, geschiedenis? Hoe beïnvloeden die producten op hun beurt onze taal, cultuur en toekomst? Neerlandistiek is het antwoord op al uw vragen!
Nederlands studeren is boeiend, veelzijdig en inzichtgevend. Je kunt er veel kanten mee op – zolang je het nog kúnt studeren. Bij de VU kun je niet meer terecht. Bij universiteiten in Bologna, Poznan en Sheffield nog wel. Zo ken het gebeuren dat hunnie van daaro onze moerstaal strakkies beter spreken als ons. Onbegreipeleik, niewaar?