Logo hartvanzuidplas.nl
Jaap Smit nam de profielschets in ontvangst. De kinderburgemeester was erbij. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Jaap Smit nam de profielschets in ontvangst. De kinderburgemeester was erbij. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Zuidplas zoekt burgemeester met lef en een beetje van Kats

  •   46 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De race om het burgemeesterschap van Zuidplas kan officieel beginnen, nu de gemeenteraad akkoord is gegaan met de profielschets van de nieuwe burgemeester. De opvolger van Gert-Jan Kats moet vooral lef hebben.

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, nam maandagavond de profielschets van de gemeenteraad in ontvangst. Onder Smits leiding begint deze week de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester. Drie weken lang kunnen belangstellenden hun interesse tonen. Smit maakt uit de kandidaten een voorselectie en die kandidaten zullen door een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad met een scherp oog op geschiktheid worden beoordeeld. Half juni wordt de naam van de nieuwe burgemeester bekend, 30 september volgt zijn of haar installatie.
Bij de samenstelling van het profiel kreeg de gemeenteraad hulp van jonge en oudere inwoners. De kindergemeenteraad had een eigen profielschets gemaakt. Volgens kinderburgemeester Marlou Opschoor moet de nieuwe burgemeester vriendelijk zijn, open staan voor nieuwe dingen, humor hebben, modern en 'last but not least' sportief zijn. "Dat is niet het schaap met de vijf, maar het schaap met de honderd poten. Dat is eerder een rups", reageerde Smit. Hij was getriggerd door het woord 'lef'; volgens de gemeenteraad is Zuidplas gebaat bij een burgemeester die het lef heeft mee te groeien, want met de woningbouwopgave voor de deur zal het inwonertal tot 2030 met twintigduizend stijgen. "We gaan op zoek naar een burgemeester die past bij Zuidplas en zijn eigen identiteit, een samengestelde gemeente bestaande uit vier kernen, in grootstedelijk gebied, die wel het dorpse karakter heeft." Ervaring is volgens de raad niet het belangrijkste, wel het vermogen om 'door te groeien'.
Van de raad mag de nieuwe man of vrouw ook wel een beetje van de vertrokken Gert-Jan Kats hebben. "Van hem wist iedereen dat hij op vrijdag in Albert Heijn zijn boodschappen ging doen en dat je dan stiekem tegen hem aan kon lopen. De nieuwe burgemeester moet dichtbij de inwoners staan", aldus Tinet de Jonge (CDA).

Meer berichten