Remco Langerveld scoorde vijfmaal zaterdag. (foto: Stef Hoogendijk, tekst: Erik van Leeuwen)
Remco Langerveld scoorde vijfmaal zaterdag. (foto: Stef Hoogendijk, tekst: Erik van Leeuwen)

Twintig minuten Nieuwerkerkse storm

Sport 336 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Tegenstander NOC Kralingen leende zich ervoor, Nieuwerkerk was zaterdag in de ongelijke strijd de eerste twintig minuten als een hevige herfststorm. Na 25 minuten windstilte volgden nog zeven doelpunten na rust: 12-0.

Trainer Ron Luijten had zijn spelers vooraf op het hart gedrukt om te denken aan het doelsaldo. Dat kan straks aan het einde van het seizoen nog van belang zijn, mocht Nieuwerkerk met Bergambacht op een gelijk aantal punten eindigen. "Na een goal meteen dat balletje uit het net halen en op de middenstip leggen", had Luijten letterlijk gezegd tegen zijn pupillen. Die hadden goed geluisterd, want de openingsfase van de thuisploeg was onstuimig. Na tien seconden was er al de eerste grote kans, na vijf minuten de eerste, fraaie, goal van Remco Langerveld. Voordat NOC Kralingen goed en wel besefte in welke draaikolk het terecht was gekomen, was het 5-0.
"In dat tempo kon het natuurlijk niet doorgaan", zei Luijten, die de doelpuntenmachine daarna zag stilvallen. Tot aan de rust wist NOC Kralingen het doel schoon te houden. "Kansen kregen we nog genoeg, maar het werd minder scherp", aldus Luijten, die dat 'niet gek vond'. "De spanningsboog wordt met 5-0 onbewust toch minder. Dat gebeurt, daar doe ik niet moeilijk over."
Na de rust werd die doelpuntloze periode ruimschoots gecompenseerd. Nieuwerkerk was nog goed voor zeven treffers. "Een prachtige uitslag natuurlijk", benadrukte Luijten die daarmee ook de kritiek wilde pareren dat zijn ploeg onvoldoende aan het doelsaldo had gewerkt. Bergambacht immers won zaterdag met 1-18 van HOV/DJSCR. "Daar kan ik niks mee. 18-1 is een onwerkelijke uitslag. Ik kan moeilijk van mijn jongens verwachten dat ze met 18-0 of 20-0 winnen. Ze hebben het goed gedaan, punt. We staan nog altijd in doelsaldo voor op Bergambacht, zeker als we op 30 maart in het restant van de eerder gestaakte wedstrijd tegen HWD nog uitlopen." In die wedstrijd – te beginnen met een 1-2 voorsprong voor Nieuwerkerk - zijn nog 48 minuten te spelen.
Tegen NOC Kralingen was Remco Langerveld met vijf treffers de topscorer. Hij bracht daarmee zijn seizoenstotaal op twintig. "Remco, maar ook de andere jongens van de zondag, Bart Slob en Sander Hoffmann, zijn heel belangrijk voor dit elftal. Vorig seizoen speelden ze nog in de eerste klasse, dat is een heel andere omgeving dan waar ze nu spelen. Daar moet je mentaal wel een knop voor omzetten. Ik vind het knap hoe ze dat gedaan hebben."