Burgemeester Stoop feliciteerde de echtelieden met hun diamanten huwelijk. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Burgemeester Stoop feliciteerde de echtelieden met hun diamanten huwelijk. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Een kort briefje van Henk trok Uilkjen over de streep

Algemeen 249 keer gelezen

Moordrecht – Het was op de Dorpsstraat in Moordrecht dat Henk Alphenaar Uilkjen Sinnema zag lopen. Hij besloot na de ontmoeting een briefje te schrijven. Dat was het begin van een mooie romance. Afgelopen week vierde het echtpaar zijn diamanten huwelijk.

Zestig jaar geleden gaven Henk en zijn Uilkjen elkaar het jawoord in het oude gemeentehuis in Moordrecht, waar nu het Chinees restaurant is gevestigd. "We zijn ook getrouwd in de hervormde kerk", vertelt Uilkjen (83), dochter van een Friese moeder en Groningse vader. "En daarna een feest in het Posthuis."
Dat was dichtbij de plek waar hun liefde begon. "Henk zat toen in militaire dienst. Hij liep met een vriend op de Dorpsstraat, ik met een vriendin. Dat was toen de ontmoetingsplek van de jeugd", zegt Uilkjen. "Het is niet meer te vergelijken met nu. Nu ontmoeten de jongelui elkaar via de computer."
"Op advies van mijn maat heb ik toen een briefje gestuurd", vertelt Henk (85). "De inhoud ervan ben ik vergeten. Het was geen lange brief." Uilkjen: "Nee, hij was niet lang van stof." Maar het was wel voldoende om haar over de streep te trekken. Henk: "Ik had haar gevraagd om naar de dijk bij de KVT-fabriek te komen."
Uilkjen: "Dat vond mijn vader niet zo'n goed idee. Die stuurde mijn broer. Als die jongen wat wilde, moest hij maar naar beneden komen bij ons thuis, zei mijn vader."
Na vijf jaar trouwden ze. "In die tijd had je niet zo maar een woning. Ik had geluk dat ik als schilder bij de KVT werkte. Daardoor kregen wij een bedrijfswoning in de Oostwaalstraat."
Zijn vrouw was toen hulp in de huishouding in Gouda. Henk was lang schilder, totdat de dokter zorgde voor een beroepsverbod. "Ik zat van boven tot onder onder het eczeem. Ik heb daarna nog 24 jaar in de groente- en fruithandel gezeten."
Ze verhuisden met hun drie dochters en zoon naar de Jasmijnstraat. Intussen wonen ze alweer 24 jaar in een seniorenwoning aan het Land voor Water, met kinderen, kleinkinderen (vijf) en achterkleinkinderen (derde is op komst) in de buurt. "Alleen onze dochter woont wat verder, in 's-Gravendeel, maar daar ben je ook zo."