Wim Danckaarts:
Wim Danckaarts: "Dat de groei van de school twee keer tot een verbouwing heeft geleid, was mooi."

Mees Wim verlaat Montessorischool Nieuwerkerk

Algemeen 1.056 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - "Hier heb je een zak met geld, kijk maar of je er een school mee kunt beginnen." Zo is het 33 jaar geleden volgens Wim Danckaarts ongeveer gegaan, toen hij in Nieuwerkerk aan den IJssel de Montessorischool het levenslicht liet zien.

'Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie' staat op een kaartje op een plank in Danckaarts werkkamer. Of die uitspraak altijd waar is? "Daar kunnen we een boom over opzetten", zegt hij. "Maar ik ga er vanuit dat ieder mens op zijn eigen tijd de juiste beslissing neemt. Daarmee keur je niet iemands gedrag altijd goed, maar breng je er wel begrip voor op." Het past bij de kern van montessori-onderwijs, waarin ieders eigenheid centraal staat. "Ik zoek ook altijd de dialoog met de kinderen op; of het nu om een pesterijtje gaat, of over het schoolwerk dat ze moeten doen."
Met zijn pensioen in beeld - maar een schooljaar voordat het daadwerkelijk zover is - trekt de 65-jarige directeur volgende maand voor het laatst de deur van het pand aan de Schoolstraat achter zich dicht. "Ik heb het zo ontzettend lang gedaan. Ik ga er iets eerder uit, omdat het tijd is om met andere dingen verder te gaan." In Dordrecht heeft Danckaart met zijn vrouw een centrum voor bewustzijn, waar hij meer tijd aan gaat besteden.
De 'unieke kans' die de toen 32-jarige mees Wim in 1986 kreeg om een school te starten, greep hij met beide handen aan. Belangstelling was er zeker: "Vanuit Nieuwerkerk pendelde een best grote groep kinderen elke dag naar de Montessorischool in Capelle. De gemeente bood ons hier het oude gebouw van de PWA-school aan; echt zo'n Ot-en-Sienschooltje waar de kippen en schapen nog praktisch rond de school liepen. We hebben er maar een half jaar gezeten, maar het was een mooi begin, met een kleine zestig leerlingen. Nu hebben we er 235 aan boord." Danckaarts was 17 jaar zelfstandig directeur; een periode waarin volgens hem ouders veel kwaliteitsimpulsen aan het onderwijs hebben gegeven. Ook nu, als onderdeel van een stichting, heeft de school veel aan de nog altijd actieve oudervereniging. Op zijn afscheidsreceptie op 17 april om 15.30 uur hoopt Danckaarts vele (oude) bekenden te mogen begroeten. (Judith Rikken)