Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Jan van Woerden

Zuidplas aast op festival Culinesse

  •   1067 keer gelezen

Zuidplas – De gemeenteraad steunt het college in haar voornemen om het driedaagse muziek- en eetfestival Culinesse naar Zuidplas te halen. Een motie van CDA, PvdA/GroenLinks en VVD kreeg dinsdag steun van een meerderheid van de raad.

Door Erik van Leeuwen

Volgens Tinet de Jonge, fractievoorzitter van het CDA, past een evenement als Culinesse, dat jaarlijks in augustus plaatsvindt, in het evenementenbeleid van Zuidplas voor het recreatieschap Rottemeren. "Een evenement dat past bij het gebied, voor jong en oud."

Frans Klovert (D66) was 'geïnteresseerd' welk bedrag De Jonge in gedachten heeft om Culinesse 'los te weken' van Rotterdam.
Wethouder Daan de Haas zei dat het college al in gesprek is met de organisatie van Culinesse, dat altijd op het Noorderstrand in Nesselande wordt gehouden, maar dit jaar vanwege woningbouw op die plek naar een nieuwe locatie verhuist (Oeverpark).

Het houden van evenementen in de Eendragtspolder is een groot discussiepunt. Er zijn organisaties - Stichting Natuurpolders is er daar één van - die niets zien in de voornemens. Ze zijn bang dat evenementen de rust van de polder schaden. Ook ChristenUnie/SGP ziet niets in een Culinesse in Zuidplas. "Het gebied is er voor rust en natuur", aldus Peter Molenaar.

De gemeenteraad zit op een andere lijn. Die wil kleinschalige evenementen toestaan die passen bij het 'dorpse en landelijke' karakter. Jan Baas (SP) vindt 'dorps en landelijk' maar abstracte en vage begrippen. "Waarom zou daar een feest voor jongeren niet in passen?", vroeg hij zich af. "Bij dit gebied past geen Pinkpop en jongelui die in tentjes slapen", legde De Jonge (CDA) uit. "Voor dit soort feesten is ruimte elders in Zuidplas. Een evenement als de Danceparade, dat alle dorpen aangaat, is daar een goed voorbeeld van."

Bij de behandeling van het kader en de koers voor de ontwikkeling van recreatief landschapspark Rottemeren vroeg Martin Damen (PvdA/GroenLinks) ook aandacht voor het gebruik van de Hennipgaarde, en de parkeerplaats daarvan. "Ik ben daar vaak, maar zie er bijna nooit mensen", reageerde hij. "Vandaag was ik er zelfs in mijn eentje. We hebben er drie miljoen euro gemeenschapsgeld ingestoken. Het lijkt me niet dat daar dan alleen de happy few uit de buurt gebruik van mogen maken. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Meer berichten