Logo hartvanzuidplas.nl
De trainers die de cursus volgden. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
De trainers die de cursus volgden. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Handige tools voor trainers

  •   358 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht – Negentien jeugdtrainers en -leiders van Moordrecht hebben maandag een certificaat ontvangen voor het volgen van de cursus 'kadercoachtraject'. Met het aanbieden van de cursus wil de club zijn niet-geschoolde trainers gereedschap geven om hun rol als trainer en coach zo goed mogelijk te vervullen.

Harald Hofstede was één van die trainers die deelnam aan de cursus. De trainer van de kabouters, die regelmatig invalt bij de JO9-1, heeft de cursus als zeer waardevol ervaren. "Ik heb dan wel een achtergrond als voetballer, maar die kennis vertalen naar de leeftijdsgroep die ik train is lastig. Je bent gewend om alles te bekijken en te doen vanuit het perspectief van je eigen ervaring als voetballer." Hofstede vindt het goed dat er bij zijn club, waar zijn zoontjes voetballen, aandacht is voor het begeleiden van trainers en coaches. "Toen ik begon kreeg ik, gechargeerd gezegd, een paar ballen en een paar pionnen in handen gedrukt en moest ik het maar uitzoeken. Het is goed dat er nu structuur en lijn in komt." "Het is een eerste stap om de kwaliteit van de jeugdopleiding te verbeteren, maar het doel is veel breder, want uiteindelijk gaat het om het plezier van onze leden", reageert voorzitter Louis van Loon. "Wij zijn een vereniging zoals alle andere, met veel goedwillende ouders die training geven en leider zijn. Wij merkten dat er behoeften was om handvaten te hebben. Niet alleen voor het geven van een goede technische inhoudelijke training, maar ook in het omgaan met de kinderen. Tegenwoordig moet je een halve pedagoog zijn als trainer."
"We geven de trainers tools om ze te helpen", zegt Ger Mulder, sinds dit seizoen Hoofd Jeugd Opleiding van de club. "Voor alle teams moet er straks dezelfde training wordt gegeven. Trainers moeten van elkaar weten wat ze aan het doen zijn." Van Loon: "Als we dezelfde taal spreken is dat ook makkelijker communiceren naar ouders langs de kant." Onderdeel van het kadercoachtraject was het voorbereiden en geven van een training. "Dat was best confronterend", zegt Hofstede. "En spannend, want een grote groep mensen staat op je vingers te kijken en heeft daar ook een mening over. Van die feedback heb ik veel opgestoken." De club hoopt dat trainers officiële diploma's gaan halen. Mulder: "Daarnaast richten we de jeugdtak zo in dat we per leeftijdsgroep een gediplomeerde hoofdtrainer hebben die als een wegwijzer voor de overige trainers fungeert. Met vier keer per jaar een bijeenkomst voor alle trainers waarbij we dieper ingaan op verschillende thema's."

Meer berichten