Met een soldeerbout werd de ring gesmeed die het 'huwelijk' tussen de bewoners van de Brede School bezegelt.
Met een soldeerbout werd de ring gesmeed die het 'huwelijk' tussen de bewoners van de Brede School bezegelt. Foto: Erik van Leeuwen

'Het lijkt wel een middelbare school, we hebben zelfs kluisjes'

Algemeen 813 keer gelezen

Moerkapelle – Met het smeden van één gezamenlijke ring hebben vertegenwoordigers van de Keijzerschool, de Rehobothschool en de bibliotheek de opening van de Brede School in Moerkapelle officieel bezegeld. Verbinding staat centraal.

De school is al volop in bedrijf. Eind vorig jaar opende de Keijzerschool de deuren, daarna volgde de bibliotheek en vlak voor de voorjaarsvakantie namen team en leerlingen van de Rehobothschool hun intrek in het gebouw dat door Jaco Opschoor uit de stuurgroep werd omschreven als 'prachtig' en 'van goud'. Volgens hem zijn de 'bewoners' al even enthousiast. "Ik heb al gehoord: pap, het lijkt wel een middelbare school, want we hebben zelfs onze eigen kluisjes."
Opschoor prees de gezonde omgeving waarin leerkrachten en basisschooljeugd kunnen werken. "Als de lucht een beetje muf wordt, dan stroomt er vanzelf frisse lucht binnen."

Rollen tekeningen
Opschoor legde ook de nadruk op de gezamenlijke visie van de scholen en de bieb. "Met respect voor elkaars identiteit een veilige plek creëren." De Keijzerschool is een openbare school, de Rehoboth heeft een protestant-christelijke achtergrond.
Tijdens de opening kwam ook de periode die voorafging aan de bouw van het gebouw in De Jonge Veenen aan bod. Onderwijswethouder Jan Verbeek was, toen de eerste voorzichtige stappen negen jaar geleden werden gezet, ook wethouder. "Ik weet nog dat ik met rollen tekeningen onder mijn arm bij de Keijzerschool aankwam. De Rehoboth kreeg lucht van de plannen en wilde ook aanhaken."

Zonnepanelen
De school onderscheidt zich door de kleurstyling. "We wilden geen eenheidsworst creëren", zei architect Robert Jockin van architectenbureau Cita. "Het leuke aan dit project was dat je te maken hebt met verschillen die ondergebracht zijn in één gebouw."
Het scholencomplex voorziet in zijn eigen energie. "Het dak ligt vol met zonnepanelen", zei Verbeek. Wat hem betreft dient de school als voorbeeld voor andere nieuwe schoolgebouwen in de toekomst.