Logo hartvanzuidplas.nl
Vijftig miljoen gerbera's komen jaarlijks uit de kassen van Oudijk.  (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Vijftig miljoen gerbera's komen jaarlijks uit de kassen van Oudijk. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

'We springen om scholieren'

  •   54 keer gelezen

Zevenhuizen - Kastuinders openden zaterdag hun deuren voor het publiek. Het liep weer storm voor Kom in de Kas. "Ik wist niet dat die kassen zó groot waren."

Bij gerberakwekerij Jac Oudijk aan het Oogstpad in Zevenhuizen gaat het werk tijdens Kom in de Kas gewoon door. De vele nieuwsgierige bezoekers mengen zich tussen het werkend personeel. "We hebben vanmorgen nog gesneden", zegt eigenaar Laurens Oudijk. "Deze lading gaat nog dit weekend op de vrachtwagen." De kans is groot dat die naar Rusland, Scandinavië of Polen gaat, want Oudijk, wiens vader en oom het kassenbedrijf in 1975 opzetten, vertelt dat negentig procent van de vijftig miljoen gerbera's die jaarlijks in hun kassen groeien, naar het buitenland gaat. In de 7 hectare grote kassen van Oudijk staan 61 verschillende soorten mini-gerbera's.
Kom in de Kas is volgens Oudijk een mooie gelegenheid om te laten zien wat er bij zijn bedrijf gebeurt. "Een kas is maar een kas van de buitenkant", zegt hij. "Op deze manier kunnen we als tuinders aan ons imago werken." Een ander doel heeft hij ook: personeel werven. "We zitten altijd te springen om scholieren."

Al even enthousiast vertelt Nico Jansen een paar honderd meter verderop aan het Oogstpad over 'Kweek je eigen groente'. Het is een initiatief waarbij in een kas dertig volkstuintjes worden onderhouden. "We zitten hier sinds eind vorig jaar", zegt Jansen, die met zijn vrouw ook een moestuintje heeft bij volkstuinvereniging De Peulenschil in Zevenhuizen. "Maar hier kun je 52 weken doen wat je wil en ben je niet afhankelijk van weersinvloeden." Jansen heeft in de kas 84 vierkante meter grond. Daarop verbouwt hij allerlei soorten groenten. "Noem wat op en wij verbouwen het." Hij somt op: "Drie soorten bonen, tomaten, bloemkool, prei, witlof. Wij eten er bijna de hele week van."

Meer berichten