Logo hartvanzuidplas.nl
In oktober 2018 werd een buiten-AED geplaatst bij de HOED in Nieuwerkerk. (foto: Judith Rikken)
In oktober 2018 werd een buiten-AED geplaatst bij de HOED in Nieuwerkerk. (foto: Judith Rikken)

Gemeente draagt bij aan 14 buurt-AED's

  •   190 keer gelezen

Zuidplas - Helemaal 'hartveilig' is Zuidplas nog niet, al stelde de gemeente al een half jaar geleden dat het netwerk van AED's en burgerhulpverleners in de dorpen dekkend genoeg was om binnen zes minuten iemand met een hartstilstand te kunnen helpen. Vier van de ruim twintig buitenkasten met defibrillator, waaronder één in het nieuwe gemeentehuis, moeten op dit moment nog worden opgehangen.

Dat heeft het college de raad vorige week laten weten. Het proces heeft volgens de gemeente vertraging opgelopen omdat het contact met enkele locaties moeizaam verliep of locaties afvielen en daarvoor nieuwe moesten worden gezocht.
Acht AED's in het netwerk zijn beschikbaar gesteld door bedrijven en de gemeente heeft veertien AED's en tweeëntwintig buitenkasten gefinancierd. De kosten daarvan zijn vijftig procent hoger uitgevallen: geen 30.000 euro, maar bijna 45.000 euro.
Volgens de gemeente zijn er in Zuidplas ook vijf buurt-AED's, gefinancierd door burgers, via een actie van de Hartstichting. De kosten voor het ophangen van de buitenkast en het onderhoud na vijf jaar neemt de gemeente voor haar rekening, voor maximaal veertien buurt-AED's; maximaal vijf in Nieuwerkerk aan den IJssel en maximaal drie AED's in elk ander dorp. Hierbij wordt gekeken naar de locatie en de al beschikbare AED's in de buurt.

Meer berichten