Logo hartvanzuidplas.nl
Rayan Meliani ging als allereerste van start.
Rayan Meliani ging als allereerste van start. (Foto: Erik van Leeuwen)

Op de fiets leren omgaan met het gevaar om de hoek

  •   132 keer gelezen

Moordrecht - Rayan Meliani was woensdag de eerste van in totaal 528 basisschoolleerlingen in Zuidplas die deze en volgende maand hun praktische verkeersexamen afleggen. De groep 7-leerling van de Moordrechtse basisschool IXIEJE werd weggeblazen en -getoeterd door verkeerswethouder Jan-Willem Schuurman.

Door Erik van Leeuwen

De spanning zat er bij de start van het praktische deel van het fietsexamen - de leerlingen deden eerder al hun 'theorie' - goed in. "Best wel", antwoordde IXIEJE-leerling Noor Lugthart toen ze, keurig wachtend in de rij op haar examen, werd gevraagd of ze zenuwachtig was. Woensdag kwamen alle groep 7-leerlingen van de Moordrechtse scholen in actie, vierenzeventig kinderen in totaal. De komende weken volgen hun leeftijdsgenoten van de scholen in Nieuwerkerk, Zevenhuizen, Moerkapelle én Oud-Verlaat. "In Oud-Verlaat doen we het om de twee jaar vanwege het geringe aantal kinderen", aldus Cees van de Bovenkamp.
Van de Bovenkamp organiseert namens de afdeling Zuidplas van Veilig Verkeer Nederland de fietsexamens. "We hebben het twaalf jaar geleden overgenomen van de politie. We willen dat onze kinderen goed voorbereid met de fiets de straat op gaan. Zeker deze leeftijdsgroep, want over ruim een jaar gaan ze naar de middelbare school."

"Die veiligheid is enorm belangrijk", beaamde wethouder Jan Willem Schuurman. "Door op deze manier aandacht te vragen voor het verkeer maak je kinderen ook bewuster van de gevaren die om de hoek liggen."

Van de Bovenkamp en zijn team hadden in Moordrecht een route uitgestippeld van 4,3 kilometer. Langs alle verkeershighligts van het dorp: met zebrapaden, gelijkwaardige kruisingen en voorrangskruisingen. "Specifieke situaties dus."

'Het is geen wedstrijdje', had Van de Bovenkamp de leerlingen van IXIEJE nog verteld voordat ze om de halve minuut van start gingen. Later: "Dat is niet helemaal waar, want net als andere jaren delen we een wisselbeker uit aan de school die de minste fouten maakt."

Het is niet zo dat iedere leerling 'automatisch' slaagt. Van de Bovenkamp: "Oh nee, we hebben elk jaar kinderen die zakken. Als we zien dat de resultaten slecht zijn op een school zorgen we voor extra training." Hij noemt 'een' school in Moerkapelle. "Daar zakte bijna de hele klas. Toen hebben we er wat vrijwilligers op gezet."

Meer berichten