'Twee jongens onder het luik' vertelt een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. (foto: pr)
'Twee jongens onder het luik' vertelt een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. (foto: pr)

TVI haalt Moordrechtse jongens onder het luik vandaan

Algemeen 329 keer gelezen

Moordrecht - Met het stuk 'Twee jongens onder het luik', gebaseerd op een waargebeurd verhaal in Moordrecht in oorlogstijd, sluit Theater Voor Iedereen (TVI) dit jaar voor het eerst aan bij het landelijke initiatief 'Theater na de Dam', waarbij voorstellingen worden gegeven na de dodenherdenking.

Het idee voor de voorstelling komt van voorzitter en productieleider van het theatergezelschap Piet Blonk en van Ton van de Bildt. Deze laatste is acteur, bedenker en regisseur van meerdere producties van TVI; de stichting die theatervoorstellingen maakt met en voor inwoners van Zuidplas en in 2018 de gelukkig winnaar was van de Cultuurprijs van Zuidplas.
Na de eerste gedachtekronkel nam het duo, voor de verdere uitwerking van het plan, contact op met andere organisaties die allemaal hun steentje bijdragen. De Historische Vereniging leverde belangrijke informatie om het stuk inhoudelijk vorm te geven en zorgt voor bijpassend historisch materiaal, waaronder foto's.

Ook de oranjevereniging, die de organisatie van de dodenherdenking voor haar rekening neemt, en de gemeente verlenen hun medewerking.

Het stuk wordt zaterdag 4 mei om 21.00 uur, na de dodenherdenking op de oude begraafplaats, in de Dorpskerk aan het Kerkplein opgevoerd en duurt ongeveer een half uur. Iedereen is welkom, de toegang is vrij.

Wat in 2010 begon als een strikt Amsterdams initiatief van de theatermakers Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen is in een aantal jaren uitgegroeid tot een landelijk fenomeen. Na de herdenking op de Dam en op tal van andere plaatsen in Nederland vinden op 4 mei om 21.00 uur op inmiddels meer dan tachtig plekken in het land tegelijkertijd theatervoorstellingen plaats, die inhoudelijk direct betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Theater Na De Dam wil op deze manier inhoud en diepgang geven aan de herdenking en herinneringen invoelbaar maken.