Logo hartvanzuidplas.nl
Voorboren van een tracé voor een warmteleiding in Amsterdam. (foto: Creative Commons/Guda Oly)
Voorboren van een tracé voor een warmteleiding in Amsterdam. (foto: Creative Commons/Guda Oly)

College Zuidplas doet niet mee aan 'duurzaamheidshypes'

  •   94 keer gelezen

Zuidplas – Als het aan het college ligt, gaat Zuidplas niet meedoen aan 'hypes' op het gebied van verduurzaming en klimaatadoptie. "We steken onze energie alleen maar in beproefde en bewezen recepten", aldus wethouder Daan de Haas.

De gemeenteraad neemt deze week een besluit over welk scenario Zuidplas voor de verduurzaming en klimaatadopties gaat volgen. Het college is er al uit: het kiest voor een middenscenario met een plus.

"Er waren meerdere scenario's uiteenlopend van een scenario waarbij we het minimale doen en eentje waarbij maximaal wordt ingezet", vertelde wethouder Jan Verbeek vorige week tijdens een persbijeenkomst.

Zuidplas richt zich op een scenario waarbij het wettelijk verplichte wordt uitgevoerd (het aardgasvrij maken van alle woningen en bedrijven in 2050) mét een aantal extra maatregelen. Verbeek gaf daarbij het warmtenet vanuit de Rotterdamse haven als voorbeeld. "Dat zien wij als een goede mogelijkheid om op een energiezuinige manier een deel van onze woningen en bedrijven te verwarmen. Het is zonde dat die warmte de lucht ingaat. We gaan dan ook onderzoeken of we ons daarbij kunnen aansluiten."
Verbeek stelde met nadruk dat Zuidplas niet van plan is om met 'hypes' mee te doen. "Wij kiezen echt voor maatregelen waarvan het nut is bewezen. Er zijn verschillende initiatieven, maar de uitkomst daarvan is nog niet duidelijk."
Volgens de wethouder heeft Zuidplas bij de verduurzamingsslag drie hoofddoelen: los van het gas, klimaatbestendig en het creëren van een circulaire economie.
Verbeek maakte ook bekend dat Zuidplas werkt aan een warmteplan voor de toekomst voor Zuidplas. "In dat warmteplan komt te staan hoe we in de toekomst onze dorpen willen verwarmen."

Meer berichten