Afbeelding
Foto: WikimediaCommons/Rudolphous

PvdA/GroenLinks: 'Langs de snelweg kunnen windmolens'

Algemeen 410 keer gelezen

Zuidplas - De fractie van PvdA/GroenLinks vindt dat Zuidplas open moet staan voor windturbines om energie op te wekken. Volgens raadslid Jacques Bovens doet het college er verkeerd aan om bij voorbaat negatief te staan tegenover de plaatsing van windmolens.

Bovens vindt het goed dat de gemeente bij het halen van de duurzaamheidsdoelstellingen de samenwerking in groter, regionaal verband zoekt. Hij pleit voor een ruime denkwijze. "Verder kijken dan de systemen en als het kan ook buiten de lijntjes kleuren."
Een verkeerd voorbeeld daarvan is volgens hem het vooraf afwijzen van realisatie van windmolens op het grondgebied van Zuidplas. "Als open landelijk gebied moeten we op termijn voor de regionale opgave van de energietransitie onze bijdrage leveren. Hierin past geen protectionistische opstelling waarbij we consequent de bouw van windmolens buiten ons gebied houden. Onze fractie blijft van mening dat er in het noordoostelijke deel van Zuidplas langs de snelwegen ruimte is om windturbines te plaatsen."
Het enthousiasme van de gemeenteraad over windmolens is niet erg groot. Bij de herinrichting van recreatiegebied Rottemeren lieten vrijwel alle fracties weten dat de Eendragts-polder windmolenvrij moet blijven.
De fractie van ChristenUnie/SGP kwam tijdens de gemeenteraadsvergadering van 16 april met een suggestie van geheel andere aard. Woordvoerder Willem-Jan Verdoes vroeg zich af hoe ver Zuidplas bereid is te gaan in de strijd tegen CO2-uitstoot. Hij gaf zelf het antwoord: "Aanpassing van de maximumsnelheid, daar gaan we niet over, maar over het afschaffen van de koopzondag wel." (Erik van Leeuwen)