Logo hartvanzuidplas.nl
Eén beeld staat er al, er komen er nog zes bij in de DIJ Beeldentuin, als het aan de initiatiefnemers ligt. (foto: pr)
Eén beeld staat er al, er komen er nog zes bij in de DIJ Beeldentuin, als het aan de initiatiefnemers ligt. (foto: pr)

Geen onverdeelde blijdschap over realisatie beeldentuin

  •   86 keer gelezen

Moordrecht - De informatiebijeenkomst over de plannen voor de DIJ (Drost IJserman) Beeldentuin aan het Westeinde mondde onlangs uit in een levendige discussie over de voors en tegens. Hoewel de meeste aanwezigen in het IJsclubgebouw vooral verheugd waren over de plannen en sommigen zelfs graag wilden meewerken, toonden enkelen ook hun zorgen.

De Historische Vereniging Moordrecht gaat, in samenwerking met de Milieuvereniging Zuidplas, een historische-beeldentuin inrichten in het Drost IJsermanpark bij het voormalige gemeentehuis aan het Westeinde. In het park komt een zestal objecten (er staat al beeld) dat – samen met het park zelf en het historische weeshuis (nu verzorgingshuis) – episodes uit de Moordrechtse geschiedenis verbeelden.

Parkeigenaar Stichting van Drost IJserman is enthousiast over de plannen. En ook de gemeente en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard werken graag mee, in de vorm van een bijdrage en ondersteuning bij de realisatie en het onderhoud.
Met de stichting en de gemeente zijn afspraken gemaakt over de plekken waar de beelden komen en over het onderhoud van de beelden en de stinzentuin. Afgesproken is bijvoorbeeld dat de gemeente het park onderhoudt, de historische vereniging zich ontfermt over de beelden en dat de milieuvereniging de stinzentuin verzorgt.
Het Drost IJsermanpark is particulier eigendom van de gelijknamige stichting. Het was ooit de tuin van het oude weeshuis, dat later dienst deed als verzorgingstehuis en gemeentehuis. In de jaren 70 werd het park opengesteld voor het publiek.

In het IJsclubgebouw werden de plannen enthousiast onthaald. Enkelen gaven aan mee te willen helpen. Twijfels en zorgen waren er ook. Bijvoorbeeld of de afspraken nagekomen worden en of de beelden en de tuin niet uitnodigen tot vandalisme.

De leden van de projectgroep DIJ Beeldentuin prezen het commitment van iedereen om de afspraken na te komen en zijn van mening dat de verwachte extra toeloop naar het park vandalen juist afschrikt. Geruststellende woorden konden de twijfels echter niet wegnemen.

De criticasters werd gevraagd mee te doen in de werkgroepen voor de beeldentuin, om zo samen eventuele knelpunten op te lossen. Op die uitnodiging werd niet ingegaan.

Meer berichten