Afbeelding
Foto: Cees Visser

Veel jongeren bij Dodenherdenking

Algemeen 431 keer gelezen

Zuidplas - In alle dorpen van Zuidplas vond zaterdag 4 mei de Dodenherdenking plaats, ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties sinds die tijd. 

In Nieuwerkerk werden op het nieuwe herdenkingsplein aan de Kerklaan voor het eerst op 4 mei ook de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en van de directe gevolgen daarvan. Bovendien is een herdenkingssteen geplaatst voor de Joodse slachtoffers die vanaf de 's-Gravenweg door de nazi's werden weggevoerd. Ze dachten in Duitsland te werk te worden gesteld, maar werden omgebracht.

Vanaf de Saffier was een grote stoet naar het herdenkingsplein gekomen. Burgemeester Servaas Stoop benadrukte zijn blijdschap over de aanwezigheid van veel jongeren. In zijn speech ging hij daarna in op het thema voor 2019 van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: 'In vrijheid kiezen'. Na de speech van de burgemeester declameerde Jasmine Alteren een eigen gedicht met een bijzondere kijk op het begrip vrijheid. Daarna volgden vele kransleggingen.
Onder de aanwezigen waren ook de weduwe en de dochter van soldaat 1e klas Machiel Cornelis de Ridder, die zijn vrouw en pasgeboren dochter moest achterlaten om zijn dienstplicht in Indonesië te vervullen. Hij werd er vanuit een hinderlaag beschoten en sneuvelde.

Een herdenkingsbijeenkomst in de hervormde kerk van Zevenhuizen ging vooraf aan de kranslegging bij het oorlogsmonument in de Dorpsstraat. De 'Commissie 4 mei Zevenhuizen' had een programma samengesteld dat naadloos aansloot op het landelijke thema. Zo werd onder andere een tekst voorgelezen, geschreven door Khadija Arib, de huidige voorzitter van de Tweede Kamer. Hierin werd de nadruk gelegd op het kiesrecht, het fundament van de parlementaire democratie.
Bijzonder was het optreden van shantykoor Het Kraaiennest. Speciaal voor de herdenking bracht het als mannenkoor twee liedjes ten gehore, waarvan koorlid Aad Wijtman de teksten had bewerkt. Allereerst zong het koor 'Niets te verliezen'. Dit lied heet oorspronkelijk 'Niets te kiezen' en komt uit de musical Ciske de Rat. Het tweede lied was 'Oh Freedom'. Tussen de liedjes werd het gedicht 'Vrijheid' van Jan Terlouw voorgedragen.
Na de herdenkingsbijeenkomst begaf het gezelschap zich naar het herdenkingsmonument in de Dorpsstraat waar verschillende groeperingen uit Zevenhuizen kransen neerlegden. Opvallend veel jongeren woonden de bijeenkomst bij. Een aantal van hen las een gedicht voor. De Kleine Trompetter zorgde voor de muzikale omlijsting van de ceremonie.