Nieuwerkerk viert uitbundig de openingstreffer tegen CKC.

Laatste twijfels over titel weggenomen

Sport 411 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel - "Wil jij de champagne gaan pakken?" vroeg Nieuwerkerk-voorzitter Hans Jeroense medebestuurslid Hein de Jong toen Nieuwerkerk-CKC in de slotfase was aanbeland. De kurk kon echter op de fles blijven. De late tegengoal van Mike van der Spoel voorkwam dat Nieuwerkerk kampioen zou worden op het eigen veld (1-1).

Door Erik van Leeuwen

Nieuwerkerk mocht dan het kampioensfeestje in 4F even moeten uitstellen, het resultaat van zaterdag in de streekderby met CKC zorgde er tegelijkertijd voor dat het laatste beetje twijfel werd weggenomen. Door het gelijkspel kan CKC geen kampioen meer worden – het kan hooguit nog gelijk eindigen, maar het doelsaldo van Nieuwerkerk is veel beter – waardoor alleen Bergambacht als concurrent overblijft. Bergambacht, dat 'zo vriendelijk was' om zaterdag met 0-0 gelijk te spelen bij Zestienhoven, moet zijn laatste twee wedstrijden met grote cijfers winnen. Nieuwerkerk zou dan zijn resterende duels moeten verliezen. Met een uitbeurt tegen SDV in Rotterdam en een thuiswedstrijd tegen Gouderak voor de boeg lijkt dat zeer onwaarschijnlijk. "Zaterdag worden we kampioen", verzekerde Nieuwerkerk-trainer Ron Luijten, die daarmee brak met zijn voorzichtige benadering van de afgelopen weken. "Het is jammer dat we vandaag geen kampioen zijn geworden voor eigen publiek, maar het uitstel is geen afstel van het feest. We zijn dan wel geen kampioen geworden, maar hebben wel het kampioenschap beslist."

De oefenmeester zei trots te zijn op de prestaties van de spelers. Na amper tien minuten namelijk moesten die het doen met negen in plaats van tien medespelers. Scheidsrechter De Mik grabbelde gretig in zijn borstzak naar de rode kaart toen verdediger Maurice Treffers vlak voor het strafschopgebied een tegenstander onderuit haalde.

"Hooguit geel", bekritiseerde Luijten de in zijn ogen te zware straf voor zijn pupil. "Volgens mij stonden er nog drie man omheen."

Luijten was niet de enige op sportpark Dorrestein die openlijk twijfelde aan de beslissing van de leidsman. Terecht of onterecht, mét tien tegen elf veranderden de verhoudingen op het veld.

Nieuwerkerk, dat met drie spitsen was begonnen, moest op zoek naar een nieuwe balans. Luijten dacht deze te vinden door een aanvaller (Wayne van den Burg) op te offeren voor een verdediger (Menno Homan). "Natuurlijk was Wayne daar niet blij mee, maar ik moest een aanvaller eraf halen", verdedigde Luijten zijn keuze.

De rust werd met 0-0 gehaald, maar Nieuwerkerk had het lastig tegen een overigens weinig overtuigend spelend CKC. In de rust paste Luijten zijn tactiek wederom aan. Hij koos voor één aanvaller en een extra linie. "Ik wilde dat we compacter gingen spelen."

Dat werkte ruim een half uur uitstekend. Nadat Nieuwerkerk nog een zuivere strafschop was onthouden toen Wesley van den Dries in het zestienmetergebied naar de grond was geduwd – scheidsrechter De Mik gaf om onbegrijpelijke redenen een vrije bal buiten het strafschopgebied – kreeg de van Sparta gekomen aanvaller een kwartier later zijn 'wraak'. Op aangeven van Stefan van der Vlegel passeerde hij CKC-keeper Perry Heijser (1-0).
Met het verstrijken van de tijd vloeiden langzaam de krachten weg bij Nieuwerkerk. CKC drukte en stuurde de lange Mike van der Spoel naar de spits. Nieuwerkerk verdedigde massaal en had op een gegeven moment alleen nog Remco Langerveld in de aanval lopen. "En ik liep op mijn laatste benen", zei de 31-jarige linkspoot, die pas weer zijn eerste wedstrijd speelde na enige weken van blessureleed. "Ik heb wel getraind, maar een wedstrijd spelen is heel anders. Dat merk je gewoon."

Ondanks het goede werk van Langerveld, die de bal goed bij zich hield totdat er aansluiting was vanuit het Nieuwerkerkse achterveld, viel de 1-1. In de 83e minuut was het uit een corner raak via Van der Spoel die in een wirwar van spelers zijn schoen tegen de bal zette en keeper Sander Hofmann verschalkte. "Na de 1-1 heb ik 'm wel even geknepen", reageerde Luijten die inmiddels routinier Robert Boevé had ingebracht. "We liepen op ons tandvlees. Dat vind ik niet gek. We hadden tachtig minuten met een man minder gespeeld."
Waar bij sommige Nieuwerkerk-aanhangers de teleurstelling van de gezichten was af te lezen, stond de lach na afloop op het gezicht van Luijten en Langerveld. "Een weekje wachten is niet erg", zei die laatste. "Het was mooi geweest als het vandaag was gebeurd, maar volgende week gaat het ook mooi worden. Het tweede elftal kan dan ook kampioen worden. Het is de bedoeling dat we eerst met de bus naar SVS gaan en daarna naar SDV."