"Verduurzamen kan ook als je niet in een Tesla rijdt, vindt wethouder Hordijk, zittend, tweede van links. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Energie uit de grond voor sociale woningen

Algemeen 399 keer gelezen

Waddinxveen/Zuidplas - Esse Zoom Laag, Nieuwerkerks' nieuwste woonwijk, krijgt zestig 'sociale' nul-op-de-meter woningen. De contracten tussen de samenwerkende partijen werden op het kantoor van Woonpartners Midden-Holland in Waddinxveen getekend. "Hiermee wordt de energietransitie ook voor mensen met een smalle beurs bereikbaar."

'Ergens' in de zomer van 2020 moeten ze er staan: zestig energieneutrale eengezinswoningen in Esse Zoom. Of de ecologie moet de planning nog verstoren. "De start van de bouw staat gepland voor juni, maar het is even wachten op de oeverzwaluw. Zolang die niet is uitgebroed, kunnen we nog niet beginnen", zegt directeur Dick Boer van Dura Vermeer.

De bouwer nam een paar jaar geleden het initiatief om tot duurzame 'sociale' woningen te komen en vond in Woonpartners Midden-Holland, dat zich bezighoudt met sociale huisvesting, een ontwikkelende partij. "Dit is voor ons een bijzonder project", vertelt directeur René Mascini. "Niet alleen omdat het ons eerste project in Nieuwerkerk is met de gemeente Zuidplas, maar ook omdat we als woningcorporatie, die specifiek in de sociale huisvesting actief is, volledig energiezuinige woningen kunnen realiseren." Voor Zuidplas zijn de zestig woningen belangrijk om de doelstelling van dertig procent sociale woningbouw te halen. "Hoe mooi is het dat deze woningen ook nog eens energieneutraal zijn", reageert wethouder Jan Hordijk. "Hiermee slagen we erin de energietransitie ook bij mensen met een smalle beurs te brengen. Verduurzamen kan ook als je niet in een Tesla rijdt van vijfenvijftigduizend euro. We nemen afscheid van het idee dat de energietransitie alleen iets is van de happy few, wat nu toch veel gedacht wordt."

Er hangt wel een prijskaartje aan de woningen die in het tweede kwartaal van 2020 in de verhuur gaan. Ze zijn door de genomen energiemaatregelen vijftien procent duurder dan een normale woning. "Dat is omgerekend dertigduizend euro", aldus Mascini. "Dat is een stevige investering. Dat kunnen we nu doen door de energieprestatievergoeding, de EPV, die we in rekening mogen brengen bij de huurder. De huurder krijgt daar een energievrije woning voor terug. Een heel eerlijk systeem."

Het bedrijf Klimaatgarant gaat zorgdragen voor de installaties in de zestig nul-op-de-meterwoningen. "De warmte die in de zomer over is, wordt bewaard in een thermische accu onder de grond die bestaat uit kunststofleidingen waar water doorheen stroomt", legt Willem Bastein uit. "Warmte die je 's zomers overhoudt, gebruik je voor de winter en om warm water te maken."

Daar is een warmtepomp voor nodig en een woning die volgens Bastein 'uitstekend is voorbereid' op een lage energierekening. "De woning wordt voorzien van alle maatregelen die er zijn. Van triple-glas tot balansisolatie tot warmteterugwinning uit douchewater. Je kunt met de warmtepomp de grond als accu gebruiken.
Als je dat doet, kun je met de zonnepanelen op het dak voldoende elektriciteit opwekken voor de installaties en de bewoners."
Hoe de energierekening er uiteindelijk komt uit te zien, hangt ook af van het energieverbruik van de bewoners.

Mascini moet het antwoord schuldig blijven op de vraag of de energiemaatregelen die nu zijn genomen voor het Esse Zoom-project standaard worden bij toekomstige projecten. "Dat weet ik niet, omdat de overheid ons op dit moment in verwarring laat. Als investeerder in de woningmarkt wil je graag een goed speelveld voor de toekomst, maar de bespeelbaarheid van dat veld is nu uiterst onzeker."
De helft van de te bouwen woningen heeft een huurgrens tot 720 euro.