Timon van Dam werd topscorer afgelopen seizoen. (foto: Stef Hoogendijk, tekst: Erik van Leeuwen)
Timon van Dam werd topscorer afgelopen seizoen. (foto: Stef Hoogendijk, tekst: Erik van Leeuwen)

Moerkapelle van rode naar zwarte cijfers

Sport 794 keer gelezen

VOETBAL
Moerkapelle – Na enkele magere jaren kreeg Moerkapelle dit seizoen weer wat vet op de botten qua prestaties. Door de 3-0 zege op Linschoten eindigde de ploeg voor het eerst sinds tijden weer eens in het linkerrijtje van het klassement in de vierde klasse.

Zelfde locatie, andere hoofdrolspeler. Een jaar geleden nam Moerkapelle afscheid van het wandelende blauw-witte meubelstuk Peter Zijderhand, zaterdag was het de beurt aan een andere oudgediende om uitgezwaaid te worden. Arco Verweij (29, meer dan tien dienstjaren in Moerkapelle 1) deed dat echter in een andere situatie. Om in boekhoudtermen te spreken: waar Moerkapelle vorig jaar nog diep in het rood stond, schrijft het nu zwarte cijfers. Het puntentotaal is bijna verdrievoudigd, het aantal tegentreffers is lager geworden en het aantal gemaakte doelpunten is ook gestegen.
Moerkapelle staat er anno 2019 een stuk beter voor. Destijds bij het stoppen van Zijderhand en vertrek van topscorer Laurens Sluiter waren er veel vraagtekens. Vooral hoe nieuwe trainer Martijn Peters het eerste elftal weer van de broodnodige impuls moest voorzien. De Waddinxvener, die dit seizoen voor het eerst een eerste team onder zijn hoede heeft, vond zijn groeibriljantjes bij Moerkapelle zelf. "Goed zoeken en je zult vinden", zei hij zaterdag over Thom van den Berg, Timon van Dam en Frank van de Bas. Het drietal speelde vorig seizoen in Moerkapelle 2, maar veroverde onder Peters een basisplaats, evenals Timo Korevaar wiens kwaliteiten in het verleden weliswaar werden onderkend door Peters' voorgangers, maar hem geen 'onbetwiste' basisplaats opleverden. Onder Peters leefde ook Michael Koolhaas weer. De oefenmeester zag in de ranke speler meteen een spits. "Wat Michael nodig had, was vertrouwen. Na de winterstop is hij op stoom gekomen", aldus Peters, die zijn ploeg het uitstekende seizoen zaterdag passend zag afsluiten tegen Linschoten.
Na een zeker geen grootse eerste helft, bouwde Moerkapelle na rust de 1-0 voorsprong (Joop van der Heide) uit naar 3-0. Een grotere overwinning had, gezien het spel- en veldoverwicht, niet misstaan, vond ook Peters, die ook eerlijk wees op de geringe tegenstand. "Linschoten speelt zaterdag nacompetitie en dat was te zien. Het was met het hoofd al bij die wedstrijd." Mede daardoor was het niet spannend of Moerkapelle zou winnen, maar ging het veel meer om wie het seizoen als topscorer zou afsluiten. Uiteindelijk ging die 'titel' naar Timon van Dam die met de 2-0 zijn tiende goal maakte. Hij bleef daarmee Michael Koolhaas net voor. Het slotakkoord was van invaller Mischa Slingerland (3-0), die daarmee symbolisch de weg opende voor elf jeugdspelers die komend seizoen doorstromen naar de selectie. Peters hoeft zich dan ook geen zorgen te maken over de numerieke aantallen. Behalve Arco Verweij heeft ook Jaron van Dommele een punt achter zijn carrière in Moerkapelle 1 gezet. Van Dommele vierde zaterdag al vakantie. Peters verwacht dat Moerkapelle het vertrek van het ervaren tweetal kan opvangen. "Eigenlijk hebben we dat dit seizoen al laten zien. Arco heeft door blessures maar een wedstrijd of vier gespeeld, Jaron een wedstrijd of vijftien. De grootste klus wordt het vervangen van Mike Pothecary."
Moerkapelle nam zaterdag voor de tweede keer op rij afscheid van de Engelse Moerkapellenaar, die terugkeert naar zijn geboorteland. Vorig jaar werd hij bedankt voor zijn diensten als elftalleider, zaterdag voor zijn steun als fan.
Naast een elftal gretige talenten én Laurens Sluiter, die terugkeert, hoopt Moerkapelle zich te versterken met drie spelers die nu elders spelen. "De overschrijving is nog niet rond, dus het heeft geen zin namen te geven", reageerde Peters. Hij weet al wel waar voor Moerkapelle volgend seizoen de winst is te behalen: in uitduels. "Thuis hebben we maar één keer verloren, uit zeven keer. We hebben in totaal tien keer gewonnen, maar dat betekent ook dat we zestien keer óf gelijkgespeeld óf verloren hebben."