Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Erik van Leeuwen

Duwen en geduwd worden bij 'Grand Prix' van Zevenhuizen

  •   429 keer gelezen

Zevenhuizen - Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was stapte Marco Kandt in de paddock uit zijn stockcar. De Nieuwerkerker zegevierde op Hemelvaartsdag voor de vierde keer in wat in de volksmond bekend staat als de Grand Prix van Zevenhuizen.

Door Erik van Leeuwen

Geen duw of duwtje kwam er aan te pas bij zijn zege in de finale van de formule 1-klasse. Marco Kandt, die vanwege zijn rode dak - het kenmerk van een topper - op de laatste rij moest starten, ging alle andere auto's één voor één voorbij. Rustig, gas gevend en behendig sturend, slokte hij in de laatste ronde ook Kees Winkel, die lang op kop had gereden, op.

Evert van den Berg had een paar uur daarvoor Kandt al aangewezen als de favoriet. "Hij heeft de beste spullen, dus de beste kans", aldus de coureur van Van den Berg Racing, die vanwege behaalde resultaten – hij staat tweede in het asfaltseizoen – ook met een rood dak de landbaan aan de Bierhoogtweg op ging. Waar Kandt het hele veld naar huis reed, bleef de 47-jarige Nieuwerkerker steken op de zesde plaats.
Het was sowieso niet de dag van Van den Berg, want in de eerste manche brak meteen de tussenas van zijn stockcar. "Het voordeel van een thuis-Grand Prix is dat je dan even snel op en neer naar huis kunt."

Genieten doet hij vooral van het duwen in de race. Toen hij onlangs de Formule 1 van Monaco op tv zag, was hij allesbehalve jaloers op de coureurs. "Vergeleken met ons werk is de Formule 1 maar saai." In het autocross is (weg)duwen van een tegenstander een geoorloofd middel om je positie te verbeteren. "Evert heeft dat goed in de vingers", zei 'teamchef' Henri Wittebol over de coureur. "Hij weet precies wie wat doet als hij een auto naar rechts of links duwt."
Het publiek in Zevenhuizen wist ook donderdag het betere duwwerk wel te waarderen. Niet voor niets stond het bij de bochten drie rijen dik aan de hekken. Er was gejoel als een auto op de kop ging en nog een keer gejoel als de coureur zonder kleerscheuren de auto verliet.

Meer berichten